I fredags transporterades han till Migrationsverkets förvar i Märsta och innan dess hade Migrationsverket försökt få fram resehandlingar åt honom på nigerianska ambassaden.

Enligt mannen blev hans pojkvän ihjälslagen i Nigeria, när de båda blev påkomna under en sexakt.

Mannen ansökte om asyl i Sverige för två år sedan och hans ärende har behandlats av Stig-Åke Petersson, RFSL:s asylhandläggare. Han har arbetat med ärendet i ungefär ett år.

Migrationsverket avslog mannens ansökan och menade att hans berättelse inte var trovärdig, men när beslutet överklagades till Migrationsdomstolen gjordes en annan bedömning.

Domstolen ansåg att mannen är trovärdig och konstaterar att det troligtvis finns en viss hotbild i hembyn, men menar att ”landinformationen tyder på att homosexuella handlingar tolereras i stora delar av Nigeria, så länge de utförs diskret och privat”. Alltså kan han flytta till en annan del av Nigeria och leva diskret.
– Man kan aldrig kräva att någon ska tvingas leva dolt för att undvika förföljelse på grund av sexuell läggning, säger Stig-Åke Petersson.

Men han skulle ändå utvisas och i måndags fick mannen ett muntligt besked på förvaret att han skulle utvisas, men nu ändrar sig Migrationsmyndigheterna.
– Vi kontaktade ledningen och har tidigare skickat in ett verkställighetshinder till Migrationsverket, på grund av den nya lagen i Nigeria, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Nigerias president Goodluck Jonathan undertecknade nyligen en lag som kan ge 14 års fängelse om man som homosexuell gifter sig med någon av samma kön. Samma straff kan man få om man har en samkönad relation.