– Vi hoppas på stor uppmärksamhet för den allvarliga situationen i Ryssland under de kommande veckorna, men även efter OS. Ljuset på Ryssland får inte slockna bara för att spelen tar slut, säger Ulrika Westerlund inför torsdagens manifestation utanför den ryska ambassaden i Stockholm.
Redan under onsdagen genomfördes protester världen över mot de ryska antihomolagarna inför att OS i Sotji invigs på fredagskvällen.

Sankt Petersburg 5 februari

En aktivist för homosexuellas rättigheter höll Sankt Petersburg upp en banderoll framför en stor klocka som visar hur många dagar det är kvar till starten OS Onsdag 5 Februari, 2014. Det var två aktivister som vecklade ut banderoller med texten Berlin 1936 = Sotji 2014, med hänvisning till de olympiska spel som hölls i Nazityskland. Enmansprotester är lagliga i Ryssland och de två aktivisterna som höll upp banderollerna var placerade tillräckligt långt isär för att undvika att gripas.

Jerusalem 5 februari

Israeliska aktivister framför Israels president Shimon Peres bostad i Jerusalem under onsdagens besök av Dmitry Kiselyov, chef för rysslands största nyhetsbyrå. Hebreiska texten i mitten uppmanar till ”Inga homofober eller rasister i presidentens hem,” med hänvisning till besökaren.

London 5 februari

I London samlades omkring 150 aktivister mitt emot Downing Street i London. De uppmanade McDonalds och övriga sponsorer av OS att ta ställning mot de ryska antihomolagarna.