RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund liksom juristen Kerstin Burman också hon på plats för RFSL arresterades i samband med en aktion i Moskva idag.

Ulrika Westerlund, vice förbundsordförande i RFSL

Omkring 10 personer deltog i en protest inspirerad av den video som producerats i Sverige av Årets Keep Up The Good Work-vinnare Sean Kelly. En video där den ryska nationalsången sjungs samtidigt som regnbågsflaggorna vajar.
På You Tube har det lagts upp en video från dagens aktion. En video som även publiceras på RFSLs internationella sajt SOGINews.Ulrika Westerlund säger till QX per telefon att de två svenskarna greps tillsammans med ryska aktivister. De fick sina pass fråntagna men har dem nu åter och har inte utvisats ur landet.
– Med oss är det bra, säger hon till QX från Moskva.
– Hur är det med de ryska aktivisterna?
– När vi lämnade polisstationen varde sista vi såg att de satt inlåsta i en liten bur på polisstationen. Men de verkar lugna, svarar Westerlund och säger att man hoppas att de släpps redan i kväll.
Ulrika Westerlund och Kerstin Burman var i Moskva för att träffa ryska aktivister. De kom till den ryska huvudstaden i går och planen var att sjunga den ryska nationalsången framför den stora klocka där man räknat ned tiden tills OS skulle starta.
– De frågade om vi ville vara med och vi sa ja och jag kan tänka att det handlar om att de ville att vi skulle vara med för att se vad som hände om de blev gripna, säger hon.

HBT-aktivister greps på Röda Torget inför OS-invigningen

När det inte gick att genomföra aktionen framför nedräkningsklockan, så gick aktivisterna till Röda Torget. Där började de sjunga och vecklade ut en regnbågsflagga.
– Det tog fem sekunder så var polisen där och arresterade oss, berättar Westerlund.
– Var poliserna våldsamma?
– Nej inte mot oss men de rev sönder regnbågsflaggan och verkade vara oerhört aggressiva mot just den symbolen, svarar Westerlund.
Senare på fredagskvällen berättar Westerlund på SMS att några av de ryska aktivisterna misshandlats och att det fortfarande (21 svensk tid) sitter i häkte.
Ulrika Westerlund och Kerstin Burman räknar med att enligt planerna resa hem till Sverige under lördagen.

Efter att aktivisterna arresterats fortsatte de trotsigt att sjunga i polisbilen: