Nära motsvarande 3,7 miljoner svenska kronor ($360 000) skall den tidigare notarien vid Rowans administrativa område i Kentucky, Kim Davis, betala i böter och juridiska omkostnader för att 2015 ha vägrat skriva under äktenskapslicenser för samkönade par.

David hävdade att hon inte ville skriva under på grund. av sin religiösa övertygelse. 2015 hade USAs Högsta domstol beslutat att samkönade par i hela USA skall kunna ingå civila äktenskap. Först efter 2 månader, då Kim Davis arresterats för sin vägran att följa lagen, kunde paren få ut sina äktenskapslicenser.

Enligt The Guardian skall Kim Davis, som redan i september dömdes att betala drygt en miljon i böter till paret David Ermold och David Moore och att stå för de juridiska kostnaderna. Davis överklagade och menade att det var för höga nivåer på böter och kostnader men i tisdags beslutade en federal domstol att hon även skall betala kostnader på motsvarande nära 2,7 miljoner svenska kronor.

Ett annat par som också stämde Davis,  James Yates och William Smith Jr, fick inget skadestånd.

David Ermold och David Moore hade stämt Davis för att hon bröt mot deras konstitutionella rättigheter. Davis i sin tur menade att hon hade grundlagsskyddad rätt att vägra med hänvisning till hennes tro. Domaren David Bunning förklarade i september i samband med domslutet att ”hon inte kan använda sin egen konstitutionella rätt som ett skydd för att kränka andras konstitutionella rättigheter i hennes utövande av sitt ämbete”.