Ohlson-Wallin: ”Kungen borde lära av sin dotter”

I en debattartikel på SvT går idag fotografen och debattören Elisabeth Ohlson-Wallin till hårt angrepp mot kungen och drottningen som i helgen besöker OS i Sotji, trots Rysslands antigay-lagar och andra brott mot mänskliga rättigheter.
Ohlson-Wallin skriver i debattartikeln att hon efter kronprinsessan Victorias medverkan vid QX GayGala förra året hoppats att det hon uppfattat som en negativ syn från kungahusets sida gentemot hbtq-rättigheter nu förändrats. Kungaparets närvaro vid OS i Sotji tolkar hon som att så inte skett.
Ohlson-Wallin konstaterar i debattartikeln att ett annat statsöverhuvud, president Barack Obama valt att stanna hemma från spelen och låta bland annat två öppet homosexuella idrottare representera landet.
Med hänvisning till kronprinsessans tal när hon förra året delade ut Årets Homo/Bi och Trans till Jonas Gardell med uppmaningen att ”Vi skall torka varandras tårar”, avslutar Ohlson-Wallin debattartikeln:
Där i det ryska fängelset finns många tårar att torka, pappa kungen och mamma drottningen.
Ni kanske borde lära er av er dotter?

På plats i Sotji finns även svenske kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (m) som dock valde att inte närvara vid öppningen i fredags utan istället träffade ryska människorättsaktivister. Till Aftonbladet berättar hon att hennes besök hos aktivisterna stördes av tre poliser som utan att ha fått information om ministerns aktiviteter i Ryssland ändå haft kunskap om att mötet ägde rum. Något hon beskriver som obehagligt.
Även norska kungahusets kronprins Haakon är på plats i Sotji och den 17 -22 februari kommer Norges kung och drottning vara på plats. Danska kronprins Frederik är i Sotji samma period. Kronprinsen var även på plats 4 – 8 februari och hans närvaro uppges på hovets hemsida ske som medlem i den Internationella olympiska kommittén. Finland president Sauli Niinistö är på plats i Sotji. Han deltog även vid en mottagning med Vladimir Putin i samband med öppningen av spelen där även Islands president Ólafur Ragnar Grímsson liksom Nederländernas och Italiens premiärministrar deltog. Vid öppningen markerade bland annat Sverige, liksom USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland genom att inte ha sina officiella politiska företrädare närvarande.

Läs Ohlson-Wallins debattartikel på SvT-Debatt