Förra veckan blev det gifta paret Håkan och Roys bil rispad. Någon eller några hade skrivit bög, kuk och gjort ett hakkors på deras bil.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och har lett till att Roy känner sig så pass otrygg att han inte vågar gå ut.
– Vi ska inte behöva flytta bara för att några är dumma. Jag har ju mitt jobb här, så vi får försöka stå ut. Men händer det någon mer grej så flyttar vi, säger Håkan.

När högstadieläraren Marie Danielsson fick höra om vad som hade hänt bestämde hon sig för att ”lovebomba” paret, genom att överlämna blommor på alla hjärtans dag. Men när 75 personer ville vara med på lovebombningen, bestämde hon sig för att ordna ett större evenemang i kärlekens namn.
– Man kan ju inte komma 75 personer hem till dem. Så vi anordnar en manifestation, en minipride, för att visa att vi inte håller med stollarna, säger Marie.

Marie

I morgon hålls den på Mor Kerstins torg i Kinna. Det blir sång, tal och kaféägaren Susanne Svedle kommer att servera regnbågsbakelser.

Över 600 personer har tackat ja till inbjudan på Facebook. Håkan säger att det känns fint att så många ställer upp för kärleken.
– Det är en liten grupp som är emot oss, men en stor som är med oss.

Paret har fått mycket stöd och har fått blommor, brev och smycken. En sångare som heter Doris skickade halsband till dem.
– Först var vi lite oroliga för att öppna kuvertet. Vad fanken är det i det tänkte vi. Men sedan öppnade vi det och blev jätteglada för presenten.

Håkan säger att det är svårt att leva som öppet homosexuell i Kinna. Han och hans man var det första homoparet som gifte sig i kyrkan.
– Jag var rädd att folk skulle kasta tomater på oss i kyrkan, säger han.

Men trots att de är gifta känner de inte att de helt och hållet kan visa sin kärlek öppet i Kinna.
– När vi är ute är vi vänner, men när vi är hemma är vi ett par. Skulle vi visa vår kärlek skulle vi få folk på oss. Annat är det i Stockholm och Göteborg. Det är en fröjd att åka till Priden och få vara människa. Det är det bästa på hela året!

Högstadieläraren och minipridearrangören Marie Danielsson berättar att många av hennes elever har fördomar om hbtq-personer och använder bög som skällsord.
– Det som är okänt är farligt. Därför är det viktigt att prata. Vissa sprutar ut frågor. Hur går det till när homopar gifter sig och hur går det till när de har sex, undrar ungdomarna.

Håkan och Roy hoppas att minipriden på lördag är ett steg mot ett tryggare samhälle. De vet inte vilka som ligger bakom attacken. Polisen la ner utredningen efter tre dagar, något som tidningen Markbladet skrivit om.