– Det här är ett mycket stort bakslag för den ugandiska hbtq-rörelsen som nu tvingas gå ännu mer under jorden. Samtidigt finns en enorm kämparglöd bland aktivisterna som står redo att utmana lagen i konstitutionsdomstolen i hopp om att få den skrotad en gång för alla, säger Vanja Braathen, projektledare på RFSL och på plats i Uganda.
Den ugandiske presidenten Yoweri Museveni valde alltså till slut att underteckna den hårt omdebatterade lagen. På sin Facebooksida gjorde han i lördags ett uttalande där han förklarade varför han gör det nu efter att tidigare ha tvekat.
Han förklarar att även om han motsätter sig homosexualitet så har han haft bilden av att det finns vissa personer som föds homosexuella.
Men, berättar den ugandiske presidenten, efter att forskare i Uganda undersökt frågan har han fått ny information.
”Deras enhälliga slutsats blev att homosexualitet, i kontrast till min tidigare uppfattning, handlar om beteende och inte genetik. Det är något man kan lära sig och något man kan lära sig av med.” På presidentens hemsida hänvisas även till ett brev undertecknat att 200 internationella ”experter” som förklarar att homosexualitet inte förklaras av genetiska variationer.
På Facebook går han till angrepp på president Barack Obama. Museveni slår fast att ”det kan inte vara en fråga om val för en man att bete sig som en kvinna eller vice versa”. Han argumenterar för att ugandiska och amerikanska forskarna gemensamt skall ta reda på om man föds till homosexuell eller ej.

Presidenten undertecknar lagen idag. Bild från hans Facebooksida

Exakt i alla detaljer hur den skärpning av tidigare antihomolagar som presidenten till slut undertecknat är ännu inte helt känt. I den ingår förutom tidigare förbud för sexuella kontakter en skärpning vid ”upprepning” av dessa. Tidigare har skärpningen av straffet vid upprepade tillfällen föreslagits ge dödsstraff, senare har det ”mildrats” till livstids fängelse. I den nya lagen ingår även angiveriparagrafer där den som inte anmäler homosexuella till polisen kan straffas.