Först utsattes de två männen i Kinna för skadegörelse. Men på lördagskvällen blev en av de grovt misshandlad utanför sitt hem av flera män

I går skrev QX om den kritik som polisen och kommunen fått sedan ett homopar utsatts för flera hatbrott i Kinna. Någon eller några har rispat in orden bög och kuk på deras bil och i lördags misshandlades en av männen.

Marks kommunchef sa i en artikel i går att ansvaret om att trygga hbtq-personers säkerhet låg hos polisen och inte kommunen.
– Men i artikeln framställs det som om kommunen inte gör någonting. Som om vi skulle nonchalera problemet. Det gör vi inte. Men vi är ovana vid den här typen av händelser, så vi har inte principer eller tillvägagångssätt, säger Marks kommunchef, Haleh Lindqvist.

Men efter QX artikel har hon kontaktat RFSL, som ska bidra med utbildningsmaterial.
– På långsikt måste vi arbeta med utbildningar och lyfta hbtq-frågor på olika sätt. På kort sikt handlar det om att sätta in stöd för paret via socialen, säger Lindqvist.

Mannen som blev misshandlad skrev till mig i går och sa att han inte alls blivit erbjuden stöd av er, som du påstod i gårdagens artikel. Vad säger du om det?
– Jag kollade med socialchefen och paret skulle blivit kontaktat efter manifestationen. Han ringde i dag upp männen och erbjöd samtalsstöd.

Vad tycker du om polisens arbete?
– Jag kan inte ha synpunkter på det. Det är klart att det är förkastligt att de först la ner ärendet. Så är det med alla brott, vars förundersökning läggs ner. Vad tycker du själv? Jag bestämmer ju som sagt inte över polisen.

I den förra intervjun sa mannen innan han blev misshandlad att han skulle flytta om något mer händer. Ska han behöva det?
– Nej, jag hoppas innerligt att han och hans man stannar. Alla här har lika rättigheter.

Är det viktigt att arbeta med hbtq-frågor?
– Ja, alla, oavsett läggning och religion ska känna sig välkomna i vår kommun.