Harry Potter-författaren J.K. Rowling har donerat nästan en miljon kronor till organisationen For Women Scotland (FWS) – en kampanjgrupp som motsätter sig föreslagna reformer som tillåter individer att ändra sitt registrerade kön i juridiska dokument genom självdeklaration, rapporterar The Times.

FWS inledde en rättslig process mot Gender Representation on Public Boards Act 2018 – en skotsk lagstiftning som ämnar att säkerställa att offentliga styrelser har en jämställd fördelning mellan kvinnor och män i medlemspositioner.

Organisationen hängde upp sig på att lagens definition av ”kvinna” även inkluderar transkvinnor. FWS hävdar att det här kommer att påverka kvinnors rättigheter och de är rädda över vad konsekvenserna kan innebära för kvinnor.

Efter en lång process förlorade anti-transgruppen till sist målet vid Court of Session i november förra året men i fredags, den 16 februari, meddelade FWS att de fått tillstånd att överklaga beslutet till Storbritanniens högsta domstol.

Det var när gruppen startade en insamling för att täcka de juridiska kostnaderna för överklagandet som författaren bestämde sig för att donera över 900 000 kronor.

J.K. Rowling har tidigare anklagats för transfobi efter flera kontroversiella uttalanden på plattformen X, tidigare Twitter. Hon har bland annat skrivit ”Om kön inte är på riktigt så existerar inte attraktion mellan samkönade. Om kön inte är på riktigt så är kvinnors verklighet världen över inte på riktigt. Jag känner och älskar transpersoner, men om vi raderar konceptet kön så tar vi bort möjligheten för många att på ett meningsfullt sätt prata om sina liv. Det är inte hat att säga sanningen.”.

Hittills har insamlingskampanjen samlat in över 1 700 000 kronor. I kampanjen skrev FWS att det är “viktigt att kön hänvisas till biologi för att kvinnor ska ha fulla rättigheter och skydd”.