Rami Awad, 31, är en till synes glad kille. Du kanske har sett honom på Mälarpaviljongen i Stockholm, med ett stort leende på läpparna. Men efter 7 oktober förändrades allt. Kriget mellan Hamas och Israel bröt ut och Israeliska luftangreppen lämnade stora delar av Gaza i spillror.

Rami är född och uppvuxen i Västbanken, Palestina. För sex år sedan bestämde han sig för att flytta till Sverige för att fånga sina drömmar.
– Jag växte upp i en katolsk familj. Mina föräldrar hade en stor roll i kyrkan och Palestinas regering. Att leva som hbtqi-person är inte lätt, speciellt inte med den politiska och religiösa bakgrunden jag har. Det var i hopp om att få ett bättre och tryggare liv som jag kom hit.

Men hans familj stannade kvar.
– Stora delar av min släkt bor kvar, som min mor, mina bröder och syskonbarn, säger han och fortsätter:
– Det är det som är så hemskt. Normalt sett håller man ihop med sin familj och stöttar varandra. Nu tvingas jag se min familj och mitt land under krig på distans. Jag är såklart tacksam att jag är i säkerhet, men jag är även konstant ledsen och orolig.

Rami känner att han inte kan njuta av livet längre och att blotta tanken av att göra roliga saker får honom att må dåligt.
– Jag har aldrig känt mig såhär nere innan. Jag får dåligt samvete så fort jag försöker må bra, för jag vet ju att min familj och mitt folk inte kan få det jag har, säger han och fortsätter:
– Jag får ont i magen av att se allt blod, lidande och förstörelse som kriget orsakat. Och jag vet att känslan inte kommer försvinna förrän attackerna är över och Palestinierna kan leva i frihet.

Du delade en video på Instagram – hur kommer det sig?
– Jag ville berätta vad vi utflyttade palestinier behöver gå igenom – vi som lever i Europa eller andra delar av världen där det är tryggt. Vi har skiljts från våra familjer och vänner och kämpar med att hantera situationen. Men jag ville också lyfta att tillsammans är vi starka.

Vilka reaktioner har videon fått?
– Mycket kärlek och support, men tyvärr även en del hat. Men hatet har jag tagit bort då jag inte vill ha det jämsides det budskapet jag vill sända ut.

Rami betonar vikten av att fortsätta prata om Palestina dagligen “för ockupationen och lidandet palestinierna tvingats leva i under årtionden”.
– Vi måste fortsätta sprida medvetenhet om konflikten – hur och var den började. Den började långt innan 7 oktober, säger han och fortsätter:
– Jag vill även nämna att jag absolut inte rättfärdigar Hamas attacker, men jag kan inte heller motivera 75 år av folkmord.

Om du fick hälsa något till alla Palestinier, vad skulle du hälsa?
– Mina ord räcker inte till, men först och främst vill jag skicka mina kondoleanser till alla som har förlorat någon i kriget. Jag är ledsen att jag inte finns där för er. Och till alla barn – var modiga och starka. Ljuset kommer att lysa en vacker dag och ni kommer att få en bättre framtid, säger Rami och avslutar:
– Fri Palestina!