Det är konsulterna Lukas Romson, från Rätt Olika, och Christina Ahlzén, från Melida, som kommer att undersöka transpersoners situation på arbetsmarknaden och deras privatekonomi. Christina är expert på att kartlägga och analysera jämlikhet och Lukas är expert på transfrågor och diskriminering.

Studien har fått medel av Nordiska Rådet, tillsammans med NIKK och deras hbtqi-fond, och planeras att genomföras under våren.
– Det är ont om forskning på området, men det som finns visar att gruppen oftare är arbetslös och har lägre inkomster än andra. Vi hoppas när vi är färdiga kunna bidra med lite mer kunskap om varför. Samtidigt vill vi även titta lite på frågor om exempelvis arbetsmiljö, trivsel och skuldsättning, säger Christina i ett pressmeddelande.

En enkät kommer att skickas ut i Sverige, Finland och Åland. Genom att samarbeta med hbtqi-organisationer som RFSL, FPES, Transammans, Regnbågsfyren och Seta, strävar forskarna efter att göra denna studie så inkluderande och representativ som möjligt.
– Ett problem med tidigare forskning på gruppen är att när den har ingått i större studier har man ofta behandlat den som homogen, vilket den verkligen inte är. Vi vill undvika det problemet, säger Christina.

Lukas berättar att samverkan med frivilligorganisationerna är väldigt viktigt för dem.
– Forskning på utsatta minoritetsgrupper måste vara väl förankrad och gruppen måste göras delaktig.  Dessutom, utan deras kunskaper och deras hjälp att sprida enkäten, skulle vi inte klara detta. Vi är så tacksamma för att de ställer upp och hjälper till!

Undersökningen, som sträcker sig genom 2024, har som mål att förse alla som är involverade i stödinsatser för transpersoner med ett förbättrat kunskapsunderlag när det kommer till arbetsmarknad och privatekonomi. Före årets slut förväntas slutrapporten vara klar.

Följ studien här.