Igår möttes vi av beskedet att Ghanas parlament har röstat för en lag som strikt begränsar hbtqi-rättigheter. Om beslutet går igenom innebär det att Ghana får en av Afrikas hårdaste lagstiftningar inom området.

För att den nya lagstiftningen ska bli verklighet krävs president Nana Akufo-Addos godkännande. Han har tidigare sagt att han kommer att stödja lagförslaget om det återspeglar majoritetens vilja.

Det har sedan tidigare varit straffbart att vara homosexuell eller transperson i landet – med ett straff på tre års fängelse. Nu höjs straffet till fem år. Det gäller även grundare eller sponsorer av intresseorganisationer som arbetar med hbtqi-frågor. De som riktar hbtqi-kampanjer till minderåriga riskerar tio års fängelse.

Allmänheten uppmanas även att anmäla hbtqi-personer till myndigheterna.

Med rädsla för en häxjakt efter homosexuella i landet, säger aktivister att de är rädda att de kommer behöva gömma sig om lagförslaget får grönt ljus, rapporterar PinkNews.

Winnie Byanyima, vd för UNAIDS, säger att om lagförslaget blir verklighet kommer det att ”förvärra rädslan, hatet och uppmuntra till våld” samt att det kommer ha en ”negativ inverkan på yttrandefriheten, rörelsefrihet och organisationsfriheten.”