Den 4 februari häktades Manuel Guerrero Aviña, som arbetar för Qatar Airways, i huvudstaden Doha. Han har både mexikanskt och brittiskt medborgarskap men har varit bosatt i Qatar sedan 2017 då han blev chef för produktutveckling för flygbolaget.

Manuels familj berättar att han för en månad sedan kontaktades av polisen genom en falsk profil på gay-appen Grindr, rapporterar Queer.de.

– Manuel skulle träffa en person på kvällen, men istället mötte han polisen som var där för att arrestera honom, berättar hans bror Enrique till The Mirror.

Enligt Qatars strafflag bestraffas sexuella relationer utanför äktenskapet, likaså samkönade relationer, med upp till sju års fängelse. I extrema fall kan man straffas med döden.

Nu har familjen startat kampanjen #QatarFreeManuel. Enligt deras uppgifter nekades Manuel till en början tillgång till juridisk hjälp. Dessutom tvingades han skriva under dokument på arabiska utan en tolk vid sin sida. Under hot om våld tvingades han även att avslöja andra medlemmar från hbtqi-communityt.

Den hiv-positiva flygplanschefen nekas nu även tillgång till sina antiretrovirala läkemedel.

Både den mexikanska och brittiska ambassaden i Qatar är engagerade i fallet.
– Vi är i ständig kontakt med de anhöriga och kan bekräfta att Manuel får juridisk hjälp, säger den mexikanska ambassaden i ett uttalande.

Manuel har arbetat inom flygbranschen i cirka 25 år. Han har tidigare arbetat för Lufthansa, British Airways och American Airlines och nu senast Qatar Airways. Hans familj säger att han ännu inte har fått något stöd från sin arbetsgivare.