Nu har RFSL Luleå tecknat ett avtal om att flytta in på markplanet på Bergströmska gården i centrala Luleå. Ordförande Joakim Isaksson Markström berättar att flytten blev möjlig tack vare att de, tillsammans med norra Norrbottens län, blev tilldelad 6,8 miljoner kronor (fördelat på tre år) från EU:s asyl-, migrations- och integrationsfond (AMIF) i december förra året.
–  Helt plötsligt skulle vi dubbla vår personal från två heltidsanställda till fyra. Nu ingår vi i ett projekt för hela Norrbotten, säger Joakim och fortsätter:
– Vi kände att om vi ska satsa på ny personal och jobba mer i Norrbotten behöver vi även satsa på en ny lokal.

Hur känns det att flytta in på Bergströmska gården?
– Det känns kul att flytta till centrala Luleå. Jag ser liksom stora scenen där vi har Luleå Pride från kontoret. Det är ett anrikt hus, ett av Luleås äldsta, och innergården är helt fantastisk. Det finns stora möjligheter här!

Galären och RFSL har i flera år haft ett nära samarbete – vilket nu utökas. Vad innebär det?
– Jag tycker det är helt fantastiskt att ett så stort bolag som Galären vill gå hand i hand med oss – och visa andra företag att det är viktigt att arbeta hbtqi-frågor. Förutom att de hjälper oss med lokalen så sponsrar de även Luleå Pride och har gjort en kärlekskampanj för att fler ska upptäcka RFSL Luleå. De vill inte bara sponsra – de vill göra skillnad på riktigt.

Vad är det bästa med den nya lokalen?
– Det är en stor lokal där vi helt plötsligt kan bedriva verksamhet och bjuda in till medlemskvällar och medlemsaktiviteter, säger Joakim och fortsätter:
– Vi kommer ha ett kontor längst in där våra fyra heltidsanställda jobbar. I mittenrummet blir det en kreativ oas där vi har pyssel och annat kul samt en liten butik där vi säljer regnbågsprylar. Vi bygger även upp en liten caféverksamhet som kommer att hålla öppet året om.

RFSL Luleå planerar även att öppna ett regnbågscafé till sommaren.
– Det ska hålla öppet alla dagar och bjuda på kvalitetsfika – med närhet till parken och fantastiska möjligheter. Vi hoppas även kunna erbjuda sommarjobb till queer ungdomar och newcomers.

Vad innebär flytten för Luleås hbtqi-personer?
– Genom den här satsningen har vi nu ett regnbågshus i Luleå Norrbotten – ett nav för all regnbågsverksamhet. Det innebär att vi kan visa upp vår verksamhet på ett helt annat sätt, nå ut och växa, säger Joakim och fortsätter:
– Det här är ett treårigt projekt, men ambitionen är inte att växla ned om tre år, utan att permanenta lösningen. Vi försöker hela tiden växa. Min dröm är om tre år är att anställa ännu fler och öppna fler kontor. Det handlar om stora ambitioner för hur Norrbotten ska utvecklas.

Från och med den 1 april kommer RFSL Luleå bedriva sin verksamhet på Bergströmska gården, Rådstugatan 7.