I tisdags gick NHS England ut med nyheten om att de kommer ”pausa” förskrivningen av pubertetsblockerare till transungdomar. Medicinen kommer endast vara tillgänglig i framtiden – men bara för unga som deltar i kliniska forskningsstudier. Beslutet beskrivs av regeringen som ett ”historiskt beslut” och anses vara av ”barnets bästa intresse”, rapporterar PinkNews.

”Vi har kommit fram till att det inte finns tillräckligt med belägg för att stödja säkerheten eller klinisk effektivitet för att göra behandlingen rutinmässigt tillgänglig för tillfället”, skriver den statliga organisationen i ett policydokument som släpptes på tisdagen.

Behandlingen betraktas som “livräddande” medicinsk vård för patienter med könsdysfori. Den förhindrar puberteten från att starta genom att blockera testosteron och östrogen – hormoner som leder till pubertetsrelaterade förändringar i kroppen. För transungdomar kan det här stoppa oönskade fysiska förändringar som menstruation, brösttillväxt, röstförändringar eller skäggväxt.

Mermaids, en organisation som stöder transungdomar, uttrycker en stor besvikelse över beslutet och ser det som ytterligare en begränsning av det stöd som erbjuds till transbarn och unga genom NHS. ”De sviker transungdomar” skriver de i ett meddelande på Instagram och ”Alla förtjänar tillgång till sjukvård och att leva ett lyckligt och hälsosamt liv”.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Mermaids (@mermaidsgender)