I tidningen Expos granskning Jägarna avslöjar de hur unga svenska pojkar organiserar sig för att genomföra nazistiska våldsdåd. De är med i den rikstäckande gruppen Tesaks Medborgargarde som har tagit steget från en digital hatgemenskap till våld på gatorna.

Ryssen Maksim Martsinkevitj, kallad Tesak, är inspirationskällan. Han blev känd genom att filma sina attacker på ”pedofiler”, homosexuella och motståndare. Nu vill andra nazistiska ”jägare” följa hans fotspår.

Genom påhittade identiteter wallraffade Expos journalister Erik Glaad och My Vingren och lyckades infiltrera gruppens chattkanaler.

Berätta lite om granskningen.
– Under flera månader har jag och min kollega My Vingren från insidan följt två krypterade chattar på plattformen Telegram. Den ena har internationell inriktning och samlar cirka 140 unga nazister i hela Europa. Den andra, Tesaks Medborgargarde, är en svensk grupp vars syfte är att planera väpnade misshandlar av personer de anser vara pedofiler. Ett begrepp som för gruppen innefattar hbtqi-personer och särskilt transpersoner och homosexuella män, men också judar, muslimer, svarta och hbtqi-personer i största allmänhet, säger Eric och fortsätter:
– Det rör sig om mycket unga killar i åldrarna 12 till 16 år som är medlemmar i den svenska gruppen. Både den internationella och den svenska leds och grundades av en 14-åring från Östergötland. I grupperna bygger de en gemensam identitet och radikaliserar varandra genom att dela avrättningsvideos, grovt avhumaniserande innehåll. De planerar också konkreta dåd i gruppen.

Hur blir hbtqi-personer lidande av Tesaks Medborgargarde?
– Hbtqi-personer har av gruppen pekats ut som tänkbara måltavlor för deras attacker. Detta grundar de på sin uppfattning om att hbtqi-personer skulle vara pedofiler – en falsk utvidgning av pedofil-begreppet som vi sett öka från ytter- och extremhögern de senaste åren som den här gruppen unga män uppenbarligen tagit till sig.

Hur utbredd är gruppen i Sverige?
– Det finns en koncentration av medlemmar i Östergötland och Storstockholm. Men det finns enskilda individer som är aktiva på olika platser i landet. Vi lyckades identifiera tio av de mest 20 aktiva i gruppen – som idag består av totalt 40 användare.

Berätta mer om deras syn på “pedofil”-begreppet.
– De gör det som vi sett ytterhögern, i form av företrädare för SD, och extremhögern i största allmänhet göra. Det vill säga försöka misstänkliggöra främst hbtqi-personer som pedofiler. Den här gruppen går ännu längre och plockar influenser från olika håll vilket gör att de även inkluderar etniska minoriteter, så som svarta, judar och muslimer, i begreppet. Detta för att rättfärdiga gör sig själva att utsätta personer ur dessa minoritetsgrupper för våld.

Finns det några dejtingappar eller andra sidor där hbtqi-personer bör vara extra varsamma?
– Utan att ge råd om människors personliga säkerhet eftersom det är utanför min kompetens som journalist så kan jag generellt säga att det finns anledning att vara vaksam på alla olika sorters sociala plattformar man använder där man stämmer träff IRL med någon man inte känner eller har en bekräftad identitet på. Dessa grupper har använt sig av dejtingtjänster men också plattformar som Snapchat och Instagram.

Många av personerna som är aktiva i nätverket är unga. Vad mer har de gemensamt?
– De har alla en tydlig nazistisk prägel på innehållet de delar, de bär på ett hat mot etniska och sexuella minoriteter. Av de vi lyckats identifiera träder också en bild av unga killar som lever i till synes välordnade former med engagerade föräldrar, relativt goda skolresultat och deltagande i idrottsföreningar och konfirmationsgrupper.