Under torsdagen kom republikaner och demokrater i USA överens om ett budgetpaket som gör att statlig verksamhet får fortsatt finansiering. Och fredagsmorgonen, amerikansk tid, röstades paketet igenom. Ett paket som totalt omfattar 1,2 biljoner dollar och som släpptes fram i Representanthuset med siffrorna 286 mot 134. Natten till lördag, amerikansk tid, godkände även Senaten budgetpaketet.

Som del av överenskommelsen har Republikanerna velat få med ett flertal förbud och begränsningar, totalt 52 stycken, som främst drabbar transpersoner. Det har handlat om att i sjukförsäkringar stoppa ekonomisk täckning av könsbekräftande vård liksom att sluta finansiera åtgärder för mångfald, jämställdhet och inkludering (DEI) och transpersoners deltagande i idrott, rapporterar Washington Blade.

I ett förslag från Republikanerna skulle de sjukhus som ”distribuerar, säljer eller på annat sätt använder läkemedel som stör pubertetens eller könsutvecklingens början för personer under 18 år” förlora all form av statligt stöd. Stöd till organisationer som ”främjar transgenderism” skulle upphöra och ett stopp för federalt initierade juridiska prövningar av de delstatliga anti-hbtq-lagar och förbud mot bland annat böcker med hbtq-tema på bibliotek.

I överenskommelsen mellan de två partierna i den amerikanska Kongressen, som innebär att staten nu inte behöver ställa in verksamheter, finns nu endast ett tydligt anti-hbtq-förslag kvar. Amerikanska ambassader skall inte längre hissa regnbågsflaggan. Enskilda ambassadanställda får visa Pride-flaggor och Washington Blade skriver att under Trumps tid, då liknande begränsingar fanns, lyckades flera ambassader komma runt markeringen genom att istället ”drapera fasader med flaggor” eller på annat sätt exemplevis belysa ambassader i regnbågens färger.

USAs ambassad i Stockholm har sedan Obamas presidentperiod uppmärksammat Stockholm Pride både genom att gå med i paraden och att bjuda in till ett Pride-event då regnbågsflaggan har hissats på den officiella flaggstången, under stjärnbaneret. Vid andra tillfällen har även såväl ambassaden som residenset prytts med regnbågsflaggor på stängsel och fasader.

Reaktionerna från de republikaner som hårdast driver en anti-hbtq-agenda var besvikelse över resultatet av förhandlingarna, men under fredagen valde ändå en klar majoritet i Representanthuset att rösta igenom överenskommelsen följt av Senaten.

I september startar en ny omgång av förhandlingar för att få ett nytt budgetpaket. Bara månader innan valet.