Efter en middag hemma satte vi oss i en taxi för att avsluta kvällen på Backdoor, ett av Stockholms numer få permanenta HBTQ+festställen. En klubb där jag varit dj flera gånger, där jag haft kul festkvällar genom åren och en klubb som vunnit pris på QX-galan. Och även den här kvällen hade vi kul. Vi dansade, träffade vänner och drack öl. Vid halvfyra-tiden bestämmer vi oss för att det är dags att gå hem och när vi väntar på taxin utanför ser jag ett gäng komma till entrén. Det är ingen i kö och gänget går fram till vip-insläppet. En av vakterna börjar släppa in. Jag känner igen flera i gänget från HBTQ+sfären och alla verkar vara på bra humör. Längst bak står en transkvinna som jag också är bekant med. När vakten får syn på henne säger han högt: ”Är du en han, hon eller hen?”.
Jag kan knappt ta in vad jag just hörde.
Hon svarar: ”Jag är en hon och heter XXXX”.
Vakten fortsätter: ”Du är en hen alltså?
Transkvinnan svarar ”Jag är en hon” och går in genom entrén.
Hon verkar härdad, orkar inte ta konflikten.
Men jag kan inte greppa vad jag just bevittnat.
En vakt på ett ställe där vi HBTQ+personer ska känna oss trygga häcklar alltså en transperson helt öppet.
Vad i helvete är detta?
Jag går från mina vänner och frågar vakten varför han frågade om hennes pronomen överhuvudtaget och säger att hon är en kvinna som ska tilltalas hon. Han går genast i försvarsställning och säger att ”vadå jag måste ju veta, är det en han, hon eller den?” Han tycker inte att jag ska lägga mig i det här och drar till med att han känner henne och att de snackar så. Jag tror honom inte för en sekund, för hennes reaktion signalerade noll ”polarjargong”.
Hans yngre kollega rycker då in och ska munhuggas han med: ”Vadå, är det en människa eller en rymdvarelse? Vi måste fråga”.
Jag svarar att det är en skam att de jobbar på ett HBTQ+ställe där vi ska känna oss trygga, och vänder mig bort från dem. Ledsen och arg sätter jag mig i taxin. Det är vansinne hur den här kvinnan behandlades.
Sånt här kan inte få passera.
Under söndagen messade jag med kvinnan för att se hur hon mår och för att höra om det var så som vakterna sa, att de kände henne och om de i så fall brukar ha den jargongen.
”Nej vi känner inte varandra. Men detta är inte första gången det händer och det kommer inte vara den sista” svarar hon.
Hon vill inte prata om det som hände, men vill gärna att jag skriver om det.
Den här typen av kränkningar ska ha nolltolerans. Det är helt oacceptabelt att vakter som dessa står i dörren på ett ställe som flaggar regnbåge och som ska vara en plats för alla.
Om inte kvinnan vill prata om det så är det min uppgift att göra det. Annars passerar händelser som dessa, de normaliseras och nästa gång, för en sådan blir det, kanske den utsatta personen inte tar händelsen lika hårdhudat.

Jag ringer upp Backdoors nattklubbschef Navid Kabiri som är mycket tydlig: Sådana här incidenter har ingen plats på Backdoor. Han berättar att det är hög rotation av personal på vaktbolagen och att det ofta är nya människor som dyker upp när Backdoors ordinarie personal inte kan jobba. Han brukar i den mån han hinner informera nya vakter och entrévärdar om vikten av tolerans och respekt, men ibland når det inte fram. Han tar händelsen i lördags på största allvar.
– Hade jag fått höra om detta där och då hade jag agerat direkt och plockat bort dom på en gång. De har inget på Backdoor att göra.

Han fortsätter:
-Vi har varit i kontakt med den berörda gästen och tar detta på största allvar och sagt att hon är väldigt viktigt för oss som gäst. Jag har också kontaktat RFSL och kommer i samarbete med dom att ha en workshop för våra fasta vakter.

Navid ber mig även prata med Onur, som är operativ chef för Backdoor och intilliggande Colusseum. Onur är mycket tydlig med att ingen av vakterna kommer att jobba på Backdoor igen. De kommer dessutom att pausas från sina tjänster.
– Jag har pratat med båda och jag kan konstatera att de inte har värderingarna vi vill att man ska ha om man jobbar hos oss. Deras beteende får nu konsekvenser eftersom det här är oacceptabelt.
Han berättar att till helgen kommer övriga vakter att informeras om vad som hänt så att de förstår allvaret i detta.
– För om det här sker framför er, så undrar jag vad som händer annars, de gånger ingen hör av sig. Man ska inte ha den här upplevelsen på Backdoor. Det ska vara en trygg plats för alla där vi arbetar efter respekt och förståelse.
Han tillägger att ingen av männen tillhör Backdoors ordinarie vaktstyrka, och deras framtid inom vaktbolaget kommer att tas upp inom kort.

Efter någon dag får jag ett mess från transkvinnan. Hon bekräftar att ansvariga på Backdoor hört av sig till henne för att kolla hur hon mår och för att höra hennes version, och lovat henne att de tar detta på största allvar.
– Så tack för att du bryr dig, Det betyder mycket, avslutar hon.

Det är så viktigt att vi orkar, vågar och vill ta fight för varandra. Annars får sån här skit bara passera och det är oacceptabelt.