HBTQ Vänstern:

förskolan måste bli mer normkritisk

Dagens Fråga

Vilken är den bästa musikalen enligt dig?

  • 34%
  • 16%
  • 11%
  • 3%
  • 30%
  • 7%

Valupptakten inför EU-valet och riksdagsvalet har börjat på allvar och qx.se har pratat med HBTQ Vänstern för att se var de lägger fokus i sin valkampanj. Välfärden är på alla fronter det absolut viktigaste anser Hans Linde, talesperson för HBTQ Vänstern.

– Alla är beroende av välfärden, det är vår arbetsplats, det är dit vi söker oss när vi blir sjuka eller gamla. Alla delar av välfärden måste bli bättre, demensvården, kriminalvården och skolan. I skolan måste vi motverka homo- och transfobi och utforma förskolan efter regnbågsfamiljer, säger Hans Linde.

”Förskolan är heteronormativ”
Linde beskriver exempelvis hur den svenska förskolan inte är utformad på ett sätt som passar alla familjebildningar, utan utgår från ett heteronormativt perspektiv. Det kan exempelvis handla om hur blanketter är formulerade eller att personal reagerar negativt när barn bryter mot könsnormer.

– Jag har själv sett när personal säger till killar att de inte ska leka med en viss typ av leksaker eller hur man reagerar väldigt negativt när flickor och pojkar inte klär sig som de ska när utklädningslådan kommer fram. Exempelvis när unga killar tog på sig klänning och klackskor. Detta är ett typiskt exempel på bristande kunskap och vi måste införa ett mer normkritiskt tänkande tidigt.

Fler HBTQ-fritidsgårdar
HBTQ Vänstern vill även arbeta för att skapa fler HBTQ-fritidsgårdar i Sverige. Linde beskriver från egen erfarenhet att det behövs separata träffpunkter för unga HBT-personer.

– Jag satte aldrig min fot på den fritidsgård som fanns där jag växte upp, det var en väldigt grabbig miljö som gjorde att jag inte kände mig välkommen. Det finns ett behov från HBT-personer att kunna träffa andra HBT-personer och då tycker vi att speciella fritidsgårdar är ett bra sätt.

HBTQ Vänsterns viktigaste slagord i denna valkampanj är att det ska finnas en välfärd för alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.