Whippet Lab & Social Justice Club i Skanstull har varit queer-kvinnoägd sedan starten 2017. Det är de amerikanska vännerna Jami Weinstein, forskare i genusstudier, och kocken VS Brodie, som ligger bakom konceptet – som inte bara är en restaurang, ett mikrobryggeri och en cocktailbar utan även en plats för förändring.

Men nu närmar sig Whippet Lab mot sitt slut. ”And so, too, Whippet Lab will soon be no longer”, skriver de på sin webbplats med en vecka kvar till stängning.
– Överlag har det varit en rik och inspirerande resa. Som två immigranter i Sverige har vi lyckats göra en positiv påverkan och skapa en inkluderande och välkomnande plats, säger de och fortsätter:
– Det är väldigt sorgligt att förlora en av de få verkligt queera platserna i Stockholm och vi är redan nostalgiska.

Under åren har de arrangerat evenemang för författare, journalister, filmskapare, konstnärer, artister, NGO:er och aktivister.
–  Listan är lång. Vi har haft Atmosqueer-Lounge, Drag Queen Bingo, Queer Munch, Dyke March, Queer Comedy Nights, Bitter Pills, Stockholm Leather Social, Citizen C, RFSL och konstutställningar – för att bara nämna några.

De har även haft filmvisningar och hållit i panelsamtal.
– Vi har visat queera filmer som By Hook or By Crook, Go Fish, The Watermelon Woman, I Shot Andy Warhol och Dyke Hard, säger de och fortsätter:
– Vi har bjudit in viktiga namn inom communityt och haft panelsamtal om bland annat hbtqi-rättigheter, hiv, miljön och Act Up-rörelsen.

Och att icke förglömma – de har välkomnat hundar med öppna armar!

Jami och VS Brodie berättar att det har varit en ”inspirerande men tuff resa”.
– Eftersom vi försökte förbli helt oberoende och stödja små och lokala företag själva, innebar det att vi ständigt kämpade mot kapitalismens krafter – som gör det svårt att driva en bar och restaurang som fokuserar på gemenskap och social rättvisa.

Whippet Lab-öl

Vad har ni för planer nu?
– Vi har inga planer på att öppna en ny restaurang eller bar. Men vi vill gärna hitta möjligheter att närvara under Prideveckan för att återknyta kontakten med våra gäster, säger de och fortsätter:
– Vi planerar även att sälja vår gin på Systembolaget – både Bleeding Heart Elixir och Metamorphos. På så sätt kan folk fortsätta stödja oss och ta med sig en bit av Whippet Lab hem. Vi vill även fortsätta brygga queer och trans-öl och förhoppningsvis också kunna sälja det.

De uppmanar alla att komma förbi under sista veckan – och säga adjö under farväl-festen den 10 maj. För mer information – kolla in Whippet Lab & Social Justice Clubs Facebook och Instagram.