I början av 2022 inleddes kriget mot Ukraina och det dröjde inte länge innan Rysslands president Vladimir Putin meddelade att hundratusentals män ska mobiliseras för att strida.

Som inte det var nog gav Ryssland senare samma år klartecken för anti-hbtq propagandalagen – vilket gör det olagligt att ”främja icke-traditionella sexuella läggningar” och sprida ”gay-propaganda” i media, reklam, internet, litteratur, biografer och så vidare. 2023 stämplade även den högsta domstolen i Ryssland hbtqi+-communityt som extremistisk.

När homosexuella Allan, 40 år, fick höra nyheten om mobiliseringsordern visste han med säkerhet att han inte ville strida mot Ukraina.
– Jag har många vänner i Sverige och sökte därför asyl här.

Allan växte upp i den sibiriska delen av Ryssland och flyttade, efter sin universitetsexamen, till Moskva.
– På den tiden var jag kreativ – jag skrev poesi och några texter i den lokala tidningen. Nu är jag tyvärr utbränd, säger Allan och fortsätter:
– Jag levde där i tolv år innan jag flyttade. Men jag var aldrig öppet homosexuell. Det hade skapat stora problem för mig – som att hitta jobb.

Migrationsverket tvivlar inte på att Allan är homosexuell – men i början av året bestämde de att det inte är orsak nog att få stanna. Det är heller inte orsak nog att han vägrar kriga för Ryssland. Han överklagade först till hovrätten och sedan till högsta domstolen – men utan framgång.
– De kallar det ”frivillig återvandring till hemlandet”, säger Allan och fortsätter:
– De gav två skäl till beslutet. Att jag inte är politisk flykting eller hbtqi+ aktivist och att mobiliseringen är ”över” och att jag inte kommer att kallas in i armén. Men de har fel.

Vad kommer att hända om du utvisas?
– Det innebär naturligtvis att jag kommer att mobiliseras och skickas till Ukraina för att strida. Dessutom försökte Migrationsverket förklara att militär värnplikt i sig inte är en grund för asyl, så jag var tvungen att förklara ytterligare att i det här fallet innebär värnplikt deltagande i krigsförbrytelser – som om de inte redan visste det, säger Allan och fortsätter:
– Jag har även flera gånger pratat positivt och neutralt om hbtqi+ communityt – vilket är olagligt enligt anti-hbtq propagandalagen. Jag är även homosexuell vilket klassas som extremt i Ryssland – och jag är säker på att förföljelsen av hbtqi+personer i landet kommer att öka. Det är en risk för mig att åka tillbaka till mitt hemland.

Är du besviken på migrationsverket?
– Väldigt. Jag visste inte att det var så illa. De använder en databas med rapporter från LIFOS. Dessa rapporter kan vara föråldrade, då situationen förändras snabbt, och inkluderar inte många repressiva lagar som har antagits nyligen. Och vissa saker i rapporten väljer de att ignorera.

Allan anser även att Migrationsverket ignorerar ”sunt förnuft”.
– De använder argument som ”det kommer bli bra”. Och de fortsätter att trycka på att värnplikt i armén inte är en grund för asyl. Men de glömmer att Ryssland begår krigsbrott – vilket svenska staten anser är olagligt.

Allans juridiska rådgivare på RFSL sa att beslutet fattades med en kopiera-och-klistra-in-metod och att hen har sett många likadana texter i andra fall.
– De använder inte verkliga detaljer från fallet. För de är det här ett lättvindigt beslut.

Har du fått stöd från några organisationer under den här tiden?
– RFSL har varit mycket vänliga och anordnar säkra mötesplatser för oss hbtqi+-asylsökande. Jag har inte fått något stöd från Migrationsverket, som pengar eller boende. Det enda jag har begärt är skydd – men inte ens det vill de ge mig.

Vad är din största önskan just nu?
– Jag vill stanna i Sverige och leva här utan rädsla.