Det var när kommunfullmäktige i Ockelbo ringde Lars-Åke Wilhelmsson, a.k.a. Babsan, och sa att Sverigedemokraterna har ett stort fäste i kommunen som artisten från Furuvik bestämde sig för att tacka ja.

Hur firar Babsan första maj i Ockelbo?
– Jag kommer att vara första maj-talare för sossarna – nu bekänner Babsan färg. När jag fick reda på att SD växer i kommunen kände jag direkt att jag behövde tacka ja. Jag vill reta dem lite!

Just nu skriver Lars-Åke en självbiografi med författaren och låtskrivaren Sören “Sulo” Karlsson – som blev väldigt glad över att Babsan ska tala.
– Han är också sosse och har skrivit en dikt som jag ska avsluta hela mitt tal med. Det är helt suveränt! Den är väldigt kaxig och ger Ulf Kristersson en liten känga.

Varför är första maj så viktigt?
– Det är en fin tradition. Som världen ser ut nu dyker det upp många frågor om demokrati och alla människors rätt att leva och vara den man är. Jag har aldrig tidigare gått in så här politiskt – jag är mer känd för att vara underhållande och rolig. Men nu är jag så pass gammal att jag struntar i vad folk tycker och tänker.

Berätta lite om ditt tal! 
– Jag kommer naturligtvis att tala om våra globala utmaningar, klimatförändringar, ekonomisk orättvisa och hot mot mänskliga rättigheter. Men hbtqi+ är extra viktigt för mig. Det är inte bara en fråga om rättvisa – det är en fråga om mänsklighet. Jag tycker att regnbågspersoner inte bara ska tolereras – de ska firas för deras mod att våga vara sanna mot sig själva och utmana traditionella normer. Tyvärr finns det än idag mörka makter i Sverige som inte anser att det är lika naturligt att vara hbtqi+.

Vad vill du säga till alla SD:are i publiken?
– Att ingen människa ska behöva känna att det knyter sig i magen av rädsla när skolstarten börjar. Man ska få älska vem man vill utan att dömas av samhället.

Har du något favorit första maj-minne?
– Jag har inte så många minnen från första maj. Men som stolt hbtqi+ person kan jag säga att jag tycker det är häftigare att Prideparaden typ är sex gånger större än första maj-tåget. Det säger en hel del!

Vad står det på ditt plakat i år?
– “Hur kan kärlek vara straffbart?”.

Imorgon, onsdagen den första maj, klockan 11:30 talar Babsan och före detta riksdagsledamoten Elin Lundgren på torget i Ockelbo. Sören ”Sulo” Karlsson kommer att spela och sjunga låtar.