Hästbonden Peter Gustafsson –
en månad efter domen

Under mars 2014 fälldes Peter Gustafsson för grovt förtal av Svea Hovrätt efter en tvist med en hästhopparprofil. Gustafsson hävdade att han hade begått sexuella övergrepp mot honom. Rätten tog dock inte i denna dom ställning till dessa anklagelser utan fastslog att Gustafssons ryktesspridning räknades som grovt förtal.

”Det är ingen protestvideo”
Det har nu gått drygt en månad sedan domen föll och Peter Gustafsson har samlat nya krafter och engagerar sig på nytt håll, inte minst inom kampen mot barnövergrepp. Nyligen släppte han en singel med musikvideo som tar upp frågan kring utsatta barn. Låten heter ”Bara en pojke” och kretsar kring barn som blivit sexuellt utnyttjade, i videon kan man bland annat se bilder på Gustafsson som ung samt hans starka relation till hästar.

– Det här är en konstnärlig video, den speglar vad många människor har varit med om men kanske aldrig vågat pratat om för de är rädda att inte bli trodda. Exempelvis kan folk resonera såhär ibland: Det är väl klart att den här mannen inte har förgripit sig på dig, han är ju en jättetrevlig kille. Men det är ingen protestvideo, utan en video för att hjälpa andra att förstå att de inte är ensamma.

Alla pengar som låten genererar ska gå till barnrättsorganisationer och Gustafsson skriver just nu fler låtar med målet att det ska bli ett album.

Rättsprocess i Storbritannien
De övergrepp som enligt Gustafsson ska ha ägt rum mot honom är idag preskriberade i Sverige, men inte i England där han hävdat att det ska ha ägt rum. Förutom att överklaga domen kring grovt förtal till Högsta domstolen arbetar Gustafsson även på att starta en rättsprocess i Storbritannien när det gäller de sexuella övergreppen.
Överklagandet till Högsta domstolen avslogs den 14 maj och därmed står Svea hovrätts dom fast om att Peter Gustafsson gjort sig skyldig till grovt förtal.

Faktaruta: Peter Gustafsson är kanske mest känd från hästsporten eller dokusåpan Bonde söker fru där han medverkade 2008.