Den nya lagen antogs av Iraks parlament den 27 april i år och kriminaliserar den som är homosexuell, främjar homosexualitet och ”män” som ”avsiktligt” är ”feminina”. Straffet kan bli upp till femton års fängelse.

Hana, 29, från Irak, kom ut som bisexuell och queer för sex år sedan men har sedan länge varit allierad.
– Det började med att jag startade en blogg där jag delade berättelser från communityt och från kvinnor som blivit utsatta för sexuellt, psykiskt, fysiskt, emotionellt och all annan typ av våld.

Men det dröjde inte länge innan hat och hot tog över kommentarsfälten.
– Jag var anonym, men de som läste visste att jag var irakier. Till slut blev min blogg hackad, rapporterad och raderad. Det tog hårt på mig så jag tog uppehåll i flera år. Sen bestämde jag mig för att komma tillbaka – starkare än innan.

Hana startade en Instagram där hen publicerar inlägg om sexualitet och hälsa.
– Jag kunde inte hitta någon annan arabisk sida som inkluderade hbtqi+ personer. Jag tycker att det är ett viktigt ämne som berör alla – inte bara heteromänniskor.

Nu har Hana även startat en podcast där hen pratar om våld riktat mot personer från communityt och kvinnor.
– Jag berättar andras historier som om de vore mina egna. Det är min dröm att vara en storyteller och försvara andras rättigheter – men med den nya lagen kommer det bli svårt att fortsätta.

Hur har den nya anti hbtqi+ lagen påverkat dig?
– Jag har varit tvungen att arkivera stora delar av mitt arbete. Jag funderar också på att arkivera min podcast och Instagram. Alla säger åt mig att vara tyst och dölja min identitet. De säger att jag inte ska vara öppen med att jag är bisexuell, säger Hana och fortsätter:
– Det är väldigt överväldigande att inte kunna använda sin röst och vara en aktivist.

Hana berätta att hen inte vill tvingas lämna landet – även om det skulle innebära ett säkrare liv.
– Jag kanske känner mig mer fri och blir lyckligare utomlands – men jag vill inte bli tvingad bort från Irak. Jag vill åka frivilligt, inte för rädslan att bli mördad eller andra konsekvenser den nya lagen kan komma med.