Två lesbiska par delade ett rum i ett familjepensionat i Barracas, Buenos Aires. Den 6 maj tände deras granne eld på rummet medan de sov. Pamela Cobbas, 52, Roxana Figueroa, 52, och Andrea Amarante, 42, dog till följd av brännskadorna. En av kvinnorna återhämtar sig på sjukhus, rapporterar Buenos Aires Herald.

Polisen undersöker fortfarande motivet bakom attacken och har ännu inte gett något officiellt uttalande – men de hävdar att branden troligtvis startades av en brännflaska.

En 62-årig man, som enligt uppgift bodde i samma byggnad som kvinnorna, greps i samband med branden men fördes sedan till sjukhus på grund av en självförvållad skada. Nu sitter han häktad.

Flera av hyresgästerna vittnar om att mannen tidigare trakasserat kvinnorna och att han försökte hindra de från att fly branden.
– När de försökte lämna platsen, samtidigt som de brann, slog och knuffade han dem tillbaka in i elden, säger en av hyresgästerna till Buenos Aires Herald.

Under gårdagen samlades hundratals människor med plakat och banderoller utanför Argentinas nationalkongress för att kräva rättvisa för kvinnorna.

Människor samlades vid Argentinas nationalkongress under gårdagen i protest mot hatbrott.

Federación Argentina LGBT+ har klassificerat händelsen som ett ”avskyvärt hatbrott”. De fördömer brottet och uppmanar regeringen att ta ansvar för att skapa en trygg miljö för hela samhället. I ett pressmeddelande skriver de:
”Hatbrott är resultatet av en kultur av våld och diskriminering, upprätthållen av hatretorik som för närvarande stöds av flera regeringsföreträdare” och ”De enda platserna som vi, som är offer för dessa attacker, kan vända oss till elimineras av den nuvarande regeringen. Vi kommer att stödja offren och hjälpa dem och deras familjer med vad de än behöver. Och vi kommer att följa fallet i domstolen så att rättvisa skipas”.