De partier som aktivt arbetar mot hbt-personers rättigheter har enligt söndagskvällens uppgifter gått starkt framåt i EU-valet. Partier som samtidigt för en EU-skeptisk och i varierande grad och med olika fokus på vilka man pekar ut som hot, en rasistiskt och invandrarkritisk politik.
I Sverige blev två tydliga trender att antalet som röstade ökade och att partier som profilerat sig på frågor kring en generösare flyktingpolitik, feministiska frågor och hbt-frågor gått framåt med Feministiskt initiativ som ett av de nya partierna i parlamentet.
I Sverige fick även det högerextrema partiet Sverigedemokraterna nära 10% av rösterna och bidrar därmed till den tydliga trenden i Europa med två svenska representanter
Den högerextrema, eller högerpopulistiska, trenden märktes även i Finland där Sannfinländarna ökade med ett mandat och stärker därmed den grupp, EFD, i EU-parlamentet som röstat minst i enlighet med den europeiska HBT-rörelsens åsikter.
I Danmark blev det Danskt Folkeparti som gick hem med en stor seger och blev största parti. Partiet, som även de ingår i EFD i EU-parlamentet, har utmärkt sig genom att i hemlandet bromsa bland annat frågan om att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning. I Frankrike gick Front National framåt rejält och blev även de största parti. Partiet utmärkte sig förra året genom ett våldsamt motstånd mot könsneutrala äktenskap.
Front National ingår idag inte i någon partigrupp i parlamentet men med det ökade stödet kommer arbetet med att få ihop nog med ledamöter för att forma en grupp att intensifieras. Med en partigrupp, som måste ha medlemmar från minst sju länder, ökar möjligheterna att få inflytande i parlamentet. Front National och Nederländernas PVV med Geert Wilders i spetsen bedöms vara en grupp där Sverigedemokraterna kan komma att ingå om de inte släpps in i EFD-gruppen.

Soraya Post kommer in i EU-parlamentet efter FIs framgångar

Ett positivt svenskt resultat för hbt-frågor på EU-nivå är att Feministiskt initiativ kom in i EU och där med stor sannolikhet aktivt kommer arbeta med att driva dessa. Vänsterpartiet representeras genom Malin Björk av en av de få öppet lesbiska ledamöterna i EU-parlamentet. Även Miljöpartiets starka framgång i valet gör att den gröna gruppen, G/EFA, nu med sitt ytterligare mandat gör att den gröna gruppens, G/EFA, endast tappar ett svenskt mandat. Piratpartiet, som nu lämnar parlamentet med sina två mandat, ingick i gruppen som till 100% röstat med hbt-rörelsen den gångna valperioden.
Att moderaterna tappade ett mandat innebär troligen att endast en av partiets toppnamn som profilerat sig på hbt-frågor kommer med i EPP-gruppen, Christoffer Fjellner.

Öppet lesbiska Malin Björk från Vänsterpartiet tar plats i parlamentet

Socialdemokraterna, som i EU-parlamentet röstat med hbt-rörelsen till 99%, ser på söndagskvällen ut att behålla sina sex svenska mandat. Den liberal gruppen, som också röstat strax under 100% med hbt-rörelsen, tappar ett svenskt Folkparti-mandat och man behåller Centerpartiets närvaro med ett mandat. Om Fredrick Federley (c) lyckats med sin personvalskampanj kan Sverige få två öppet homosexuella ledamöter i EU-parlamentet.
Den gröna gruppen tappade ett mandat även från Finland där dock vänstergruppen, som också röstat strax under 100% med hbt-rörelsen i parlamentet, ökade med ett mandat.

Graf sammanställd av EU-parlamentets hbt-grupp över hur partigrupperna i EU-parlamentet röstat i ett urval centrala omröstningar kring hbt-frågor under 2009-2014.


www.lgbt-ep.eu

Öppet lesbiska Malin Björk från Vänsterpartiet tar plats i parlamentet

gue/NGL = Vänsterpartiets grupp
S&D = Socialdemokraterna
G/EFA = Miljöpartiet och Piratpartiet ingår
ALDE = Folkpartiet och Centerpartiet ingår
EPP = Moderaterna och Kristdemokraterna ingår
ECR = Inget svenskt parti men bland annat brittiska Torypartiet ingår
EFD = Inget svenskt parti, men där Danskt Folkeparti och Sannfinländarna ingår.

Övriga är grupplösa som antas öka från 32 till 96 ledamöter. Här återfinns huvudsakligen de högerextrema partierna.