I maj förra året satte en skola i Växjö upp en regnbågsflagga för att fira Pride som var i full gång. Men det dröjde inte länge tills den revs ner och eldades upp av två elever. De filmade flaggbränningen och publicerade videon på Snapchat.

Tonåringarna åtalades för hets mot folkgrupp men igår kom beskedet från Växjö tingsrätt – de anser att eleverna inte uttryckte ”missaktning” mot för en grupp och frias därför.
– Det är helt oacceptabelt att bränna flaggor. Prideflaggan står för alla människors lika värde och rättigheter därför är det extra provocerande att just den bränns vid en skola. Där ska alla känna sig trygga. Tingsrätten friar ungdomarna och har gett sin dom utifrån sina bedömningar, säger Malin Bauer (s) som sitter i Växjös kommunalråd.

Vad vill kommunen göra för att förebygga sådana här händelser och för att främja hbtqi+ rättigheter?
– Skolorna arbetar kontinuerligt med demokratifrågor och har likabehandlingsplaner som en del i sitt arbete. Händelsen visar att vi aldrig kan slå oss till ro, säger Malin och fortsätter:
– Hbtqi+ frågorna har länge varit en del av kommunens mångfaldsarbete och ingår även nu i arbetet med Lika villkor. Växjö kommun arbetar med att öka kunskap om normer, värderingar och bemötande med syftet att skapa ett Växjö för alla.

De samverkar bland annat med Växjö Pride, skapar mötesplatser för unga hbtqi+ personer och erbjuder utbildningar för anställda.
– Vi finansierar även forskning om äldre hbtqi+ personer. Vårt arbete har bland annat nyligen tilldels The European Union Award for Inclusion and Diversity. Så vi kommer att fortsätta kämpa!