Vid en pressträff i torsdags presenterade Olof Lavesson, riksdagsledamot och partiets hbtq-politiske talesperson, tillsammans med partisekreteraren Kent Persson och partiets skolpolitiske talesperson Tomas Tobé hur de vill ”ökar tempot” i partiets arbete med HBTQ-frågor.

– Sverige på många sätt är ett fantastiskt land att leva i som HBTQ-person och vi har också på senare år genomfört ett antal stora reformer som förbättrat livsvillkoren ytterligare, säger Lavesson till QX och nämner förändringen av äktenskapsbalk, diskrimineringslagstiftning, avskaffande av tvångssterilisering och att regeringen antagit en nationell HBT-strategi.
– Men ändå möter många HBTQ-personer en problematisk verklighet. I förskolan och i skolan. På arbetsplatsen och i vården. Ung som gammal, säger han vidare och riktar fokus på arbetet i den kommunala och regionala verksamheten.
– Det är verksamheter vi medborgarna möter varje dag och för oss är det viktigt att man där respekteras för vem man är och bemöts på ett korrekt sätt. Detta oavsett sexuell läggning, könsroll eller könsidentitet. Och oavsett var man bor. Småstad som storstad.

Vid pressträffen presenterades partiets ”HBTQ-lyft” där kunskaps och kompetenslyft i just kommuner och landsting är i fokus.
– Det handlar om att se varje människa och skapa möjligheter för dem att leva sina liv på egna villkor, förbi invanda mönster och normer, förklarar Lavesson.
Förslagen handlar om att fler kommunala och landstingsverksamheter skall HBT-certifieras liksom att handlingsplaner på hbtq-området skall tas fram i verksamheterna
I lyftet ingår att få lokala moderata politiker att ta ett större ansvar och att de kommuner och landsting som leds av partiet skall ”gå före” i det arbetet.
Dessutom lyfts i HBTQ-lyftet idrottsrörelsens roll, vikten av likabehandling i skolan liksom HBT-certifiering av skolor såväl som förskolor.
Bland partierna i riksdagen finns förutom Lavesson endast ett parti till som utsett en talesperson i HBTQ-frågor, vänsterpartiets Hans Linde.