Den 4 juni meddelade det georgiska parlamentets talman Shalva Papuashvili att det styrande partiet, Georgisk dröm, har föreslagit en ny lag som begränsar hbtqi+ personer grundläggande fri- och rättigheter. Ett förslag som går i linje med Rysslands anti-gay lag som instiftades 2013, rapporterar RFE.
– Lagförslaget som innebär stora inskränkningar mot homo- och transpersoner kommer att få stora konsekvenser för enskilda individer såväl som för rörelsen, säger Embla Kullberg, generalsekreterare på Regnbågsfonden och fortsätter:
– Efter att lagen om utländska agenter röstades igenom blev hbtqi-organisationer vandaliserade och trakasserade, det nya lagförslaget förväntas förvärra situationen ytterligare. Det är populärt bland auktoritära stater att ge sig på hbtqi-personer, där det som händer i Georgien är ett av många exempel.

Parlamentets talman säger att partiet har tillräckligt med röster för att få igenom lagen som innebär förbud mot könskorrigeringar, samkönade adoptioner, att ange annat kön än man eller kvinna på officiella dokument och att organisera regnbågsevenemang. Detta för att “skydda minderåriga och familjer från propaganda för samkönade relationer och incest”. De vill även göra ändringar i 18 lagar som skulle begränsa hbtqi+ rättigheter.

Nu vill Shalva Papuashvili även göra ”familjevärderingarnas dag” till nationell helgdag. Dagen instiftades av den georgiska ortodoxa kyrkan 2013 för att främja traditionella familjevärderingar. I år firades dagen av tiotusentals människor, inklusive premiärminister Irakli Kobakhidze, som marscherade genom Tbilisi . Marschen sammanföll med internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi.

Vad kan man göra för att engagera sig?
– Regnbågsfonden har tidigare stöttat rörelsen i Georgien när Tblisi Pride blev vandaliserat 2021 och jobbar med lokala rörelser för att kunna ge nya stöd. Det finns stora behov av att förbättra säkerheten för de modiga organisationer som motarbetar lagen och enskilda hbtqi-personer. Man kan stödja den georgiska rörelsen genom att donera till Regnbågsfonden.