Hur blev Helsingborg Pride?
– Det blev succé, solsken hela dagen och Pride Park fylld av kärlek. Deltagare, publik, partners och framför allt alla fantastiska volontärer visade sånt engagemang. Jag blev tårögd att se hur människor samlades för att stå upp för en sån självklar grej som rätten att älska och bli älskad, berättar Albin Ganovic, projektledare för Helsingborg Pride

Hur många gick i paraden?
Vi har uppskattat deltagarantalet till över 5000 personer. Otroligt för lilla, men vackra, Helsingborg.

Vad var höjdpunkten med Helsingborg Pride?
– Att vi lyckades samla 30 års jubilerande Brandsta City Släckers, våra egna village people, som gjorde sin enda spelning på hemmaplan hos just oss. Och paraden förstås – den är otrolig!

Andra artister som var på plats och uppträdde var Unna Daj-artisten Elecktra, vinnaren av Drag Race Sverige 2023 Admira Thunderpussy och megastjärnan Drömhus, känd för låten Vill ha dig. 

Finaste minnet?
– Det kom fram en kille på Pride-festen i lördags och sa att han kysst en annan kille för första gången. Det är ett fint minne för mig, som själv är uppväxt i Helsingborg och vet att det inte är självklart att man träffar någon ute på dansgolvet så.

Vad har ni fått för respons?
– Den positiva responsen har varit överväldigande. Varken vi eller polisen har fått in några anmälningar om hatbrott under paraden. Det är ju en viktig aspekt att paraden känns trygg för alla deltagare.