Lagen ger registrerade par lika rättigheter att sköta sina hushåll, samt tillgång till skatte- och socialförsäkringsförmåner och möjlighet till akuta sjukhusbesök, rapporterar Inquirer.

Det är första gången som samkönade par får juridiskt erkännande i Lettland.

– Införandet av partnerskapslagen sänder ut en viktig signal att alla familjer i Lettland är skyddade, värderade och erkända, säger Kaspars Zalitis, ledare för hbtqi+ rättighetsorganisationen Partners for Life, i ett uttalande.

Förra året gjorde Lettland historia genom att utse Edgars Rinkevics till president – den första öppet homosexuella statschefen i något EU-land.

Det första partnerskapet under den nya lagen registrerades bara några minuter efter midnatt i Nationalbiblioteket. Det var Maksims Ringo och Janis Locs som firade genom att byta silverringar och dricka champagne.

Vid ceremonin gratulerade justitieminister Inese Libina-Egnere paret.

– Grattis till er båda, som är de allra första i Lettland att visa att alla har mänskliga rättigheter att vara lyckliga i sina relationer.

Partnerskapen ger dock inte samma juridiska rättigheter som äktenskap. De registreras endast hos en offentlig notarie och inkluderar inte arvsrätt eller rätten att adoptera barn.

Estland, Lettlands nordliga granne, har erkänt samkönade civila unioner sedan 2016 och samkönade äktenskap sedan 2023, medan Lettland ännu inte har erkänt någon av dessa.