Under Malmö Pride finns Svenska kyrkan närvarande på flera ställen i Malmö med många programpunkter. På The Room ute i Hyllie, på Pridehouse och i S:t Johannes kyrka vid Triangeln.
– Man kommer bland annat kunna ta del av utställningen Ikoner, filmen Gabi om att utmana könsroller, samtal med Ida och Violetta Wreland om hur det är att vara ung transperson och förälder, säger Hanna Malmqvist, präst i S:t Pauli kyrka, och fortsätter:
– Det kommer även finnas möjlighet till doppåminnelse för transpersoner och andra som ändrat sitt namn. Och på fredag blir det drop-in-vigslar i kyrkan. Vi kommer också att hålla i en Queer teologisk workshop på Pride house och självklart kommer vi gå paraden på lördag.

Från onsdag till fredag finns präster och diakoner tillgängliga för samtal.
– Och så firar vi mässa vid flera tillfällen – i regnbågens tecken.

Är ni peppade?
– Såklart. Jag ska strax iväg till kyrkan och pynta. Nu ska regnbågsmattan rullas ut!

Varför är det viktigt att Svenska kyrkan engagerar sig i Pride?
– För att fira mångfalden. Kyrkan består av människor med många olikheter och åsikter, bland annat av hbtqia+ personer, kristna och sökare. En av våra uppgifter som kyrka är att lyfta samt vända och vrida på frågor i skärningspunkten mellan kristen tro och hbtqia+. Svenska kyrkan i Malmö vill vara en inkluderande kyrka där alla ska känna sig trygga.

Vilka söker sig till era Pride-event?
– Det är väldigt brett. Det kan vara någon som är intresserad av en viss fråga, eller någon som söker Gud. Förhoppningsvis kommer den som är nyfiken och söker ett sammanhang där kristen tro och hbtqi+ möts.

Vad har ni för förhoppningar inför Pride i år?
– Att kyrkan på ett självklart sätt är en del av Pride. Och såklart att få vara med om spännande möten och samtal med människor. Kanske få några nya insikter. Och ha roligt tillsammans.

Vad ser ni mest fram emot?
– Samtalen som uppstår, firandet, den sprakande mångfalden, glädjen!