Här kan du ladda ner QX november 2014 som PDF

Det som skulle bli ett vanligt dj-gig för Kenny Solomons visade sig bli något helt annat. Kenny, som är känd från Bredbandsbolagets reklamfilmer, åkte upp till Söderhamn för att vara dj på en gayfest. På festen befann sig Roger från Uganda som var där med ”Centrum för alla”, en förening som jobbar aktivt för att minska utanförskapet i Söderhamn. Efter giget började Kenny och Roger att prata och Kenny fick höra Rogers historia och blev, som han själv säger, ”blown away”.
Roger är 22 år och har bott i huvudstaden Kampala i Uganda. Han insåg tidigt att han var gay, men då homosexuella i Uganda riskerar både fängelse och dödsstraff, höll han det självklart för sig själv så gott han kunde och nekade när någon frågade. Men till slut kunde han inte dölja det längre.
– Jag klarade inte av att neka till det och i skolan sa jag som det var. Jag hade även en pojkvän då.
Han berättade för föräldrarna att han var gay, men fick knappast några sympatier, tvärtom.
– Mamma sa att jag var tvungen att lära mig gilla tjejer. Men det kan jag ju inte. Pappa ville döda mig, säger Roger som inte hört av sin familj på två år.
Roger blev en kväll misshandlad av några killar och satt i fängelse. Han berättar om de mest fasansfulla händelser han både sett och fått uppleva där. Om övergreppen och misshandeln i fängelset. Och hur en av hans kamrater mördades.
– Det var i fängelset, en kille torterades, men när han vägrade göra det de tvingade honom till så skar de av hans huvud, mitt framför oss.
Roger blir tyst i telefon.
– Oh my God, det var blod överallt. På golvet och på våra kläder. Jag fick panik och insåg att jag måste ta mig därifrån.
Han lyckades rymma ut genom en ventil på fängelset. Han sprang ut i skogen där han gömde sig innan han fick hjälp av en annan homosexuell man att ta sig till flygplatsen där han senare lyckades ta sig ut ur landet.
Här landade han i december förra året och bor nu på en flyktingförläggning i Söderhamn, i ett rum med sju andra personer.
– Roger får 1400 kr i månaden av staten, säger Kenny. Det säger sig självt att det är tufft att leva på.
Kenny tog med Roger till Stockholm redan dagen efter spelningen i Söderhamn. Här köpte han nya kläder åt honom, hudvårdsprodukter och så lät Kenny honom sova över i lägenheten.
– Jag fixade även en mobiltelefon till honom så han kunde gå ut på grindr, säger Kenny och ler.
På kvällen gick de till Torget tillsammans.
– Rogers min när han klev in på Torget var fantastisk. Jag kunde se lättnaden i hans ögon.
– Oh my God, säger Roger och skiner upp. Det var otroligt. Där kunde jag vara mig själv, jag var omringad av personer som var som jag. Det var fantastiskt. Så mycket värme.

Roger njöt, skrattade och pratade med en massa folk som sa ”välkommen hem” till honom, han dansade på borden och flörtade med precis alla.
– Hahaha, jag fick säga åt honom, ”du kan inte flörta med alla”, men han bara log.
Kenny fixade även så Roger plåtades i studio hos QX-fotografen Peter Knutson så han kunde ha fina bilder att visa upp.
– Roger var modell i Uganda och ser fantastisk ut i kostym och skjorta. Det var kul att se, säger Kenny som verkligen vill lyfta fram organisationen ”Centrum för alla” i Söderhamn.
– De gör en fantastiskt jobb och jag tycker alla som har möjlighet ska skänka kläder, skor och mobiltelefoner till dem. Det behövs.
Hur kommer det sig att du tagit dig an Roger?
– Men Herregud, det är inte mycket jag gjort, säger Kenny. Men jag hoppas det kan hjälpa Roger lite grann i alla fall att komma igång och få lite kontakter. Jag tror mycket på ”pay it forward”. Jag är så otroligt tacksam för allt som jag fått i Sverige och hur underbara alla människor har varit mot mig sedan jag kom hit från England och när jag nu fick möjligheten att göra nånting så kändes det rätt.
– Kenny har gett mig modet och självförtroendet tillbaka, säger Roger. Han har introducerat mig till en massa folk här och jag känner mig inte rädd längre.
Nu hoppas Roger självklart att han ska få stanna i Sverige, att han ska kunna skaffa sig ett jobb och bygga upp ett liv här. Att återvända till Uganda är otänkbart.
– Då är jag död, säger han. Så fort jag sätter fötterna på marken i Uganda så kommer de jaga mig, de kommer sätta mig i fängelse och misshandla mig. Det vet jag. I’m a dead man.
Vad har du för dröm nu?
– Att få stanna i Sverige och att jag ska lära mig svenska – och så drömmer jag om att bli journalist i framtiden.