Som första kommun i landet kommer Söderhamn att hissa Transgenderflaggan den 20 november. Kommunen som utmärkt sig för att två år i rad ha haft stora Pride-parader, går därmed i bräschen tillsammans med stadens aktiv RFSL-förening.
– Vi har verkligen slitit som tusan för denna dag, berättar RFSLs Majs Keller för QX och hoppas att folk från andra delar av landet kommer till Söderhamn för att uppmärksamma transpersoners situation i Sverige och världen.
På plats är RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund liksom Aleksa Lundberg som framför sin egen föreställning Infestus. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (fp) kommer till Söderhamn för att hålla tal och på scen står Monika Törnell liksom Nina Nino Ramsby. Under dagen i Söderhamns stadsteater kommer även Alex John Granlund medverka liksom Söderhamnsbon och Qruiser-bloggaren Maria Hansson Nielsen och Camilla Gisslow berättar om att vara mamma till Sam.
Under dagens lopp finns även Vanessa Lopez i Söderhamn och signerar sin bok ”Jag har ångrat mig” och tre olika musikgrupper underhåller i pauserna.
På kvällen övergår minnesdagen till att bli fest på Arton.78 där Majs Keller är DJ tillsammans med vänner.
I QX Shop finns flera pins, halsband och flaggor med transgenderfärgerna