Stockholm har fått en ny rabbin efter David Lazar som lämnade församlingen efter en tid där hbt-frågor och religionsdialog hamnat i fokus.
Även om Judiska centralrådet långt tidigare tagit ställning för en könsneutral äktenskapslagstiftning och Stora synagogan, som är en konservativ Masorti-församling, öppnat för samkönade vigslar var det först då Lazar tog plats som rabbin som det första paret vigdes.
Med Lazar kom de första shabbat-firandet i regnbågstecken under Pride och församlingen började gå i en egen avdelning i samband med Pride.
Nya rabbinen, Ute Steyer, som tidigare levt i Sverige i elva år och nu återvänder efter rabbinstudier i USA, bryter ny mark genom att vara Nordens första kvinna som intar posten.
I Judisk krönika får hon frågan om hon kan tänka sig att viga homosexuella par.
– Ja, jag hoppas på många fler vigslar, svara hon. Av både homosexuella och heterosexuella judiska par.
Masorti-rörelsen meddelade redan 2012 att man tillåter äktenskap mellan samkönade par och i oktober i år presenterades en shutafut (partnerskaps)-ceremoni anpassade för heterosexuella par som motsätter sig de ceremoniel som handlar om att kvinnan överlåtes till mannen. En ceremoni som även öppnas för homosexuella par.
Ute Steyer har varit verksam under hösten med ett antal gästpredikningar men tillträder formellt posten den 1 januari 2015/10 Tevet, 5775.

Läs senaste numret av Judisk Krönika som PDF