Homoarkivet: Homosexualitet inte längre en sjukdom

I en tidningsartikel från Expressen intervjuas Barbro Westerholm, dåvarande chef för Socialstyrelsen, om beslutet som banade väg för resten av världen.

– Självklart ska beteckningen bort. Jag kände inte till problemet. Det är väl en gammal kvarleva, sa Westerholm i en intervju från 1979.

Tidningsartikel från 1979

”Vi är arga, inte snälla, vi är homosexuella”
Några dagar innan Westerholms uttalande hade en grupp från RFSL demonstrerat i trapphuset till Socialstyrelsen där de hotade med att sjukskriva sig om stämpeln inte togs bort.

”Vi är arga, inte snälla, vi är homosexuella. Nu ska sjukdomsstämpeln bort, annars blir processen kort.” Så lät det i trapphuset till Socialstyrelsen i augusti 1979 enligt en tidningsartikel från Dagens Nyheter. I en tidigare QX artikel kan du läsa mer om homo-sjukskrivningen 1979.

– Idag har vi sjukskrivit oss i protest. Det är en skandal att homosexualitet betraktas som en sjukdom ännu i våra dagar. Däremot borde homofobi, sjuklig rädsla för homosexuella, betraktas som en sjukdom, sa Sten Petterson från RFSL då han intervjuades i trappuppgången.

Westerholm höll sitt löfte
Barbro Westerholm lovade demonstranterna att ta itu med problemet, och mycket riktigt höll hon sitt löfte. Den 19 oktober 1979 ströks sjukdomsstämpeln och hbt-historia skrevs. Fram till 1979 klassade Världshälsoorganisationen homosexualitet under siffran 302, en term som innebär mental rubbning.

Vill du gräva mer i Homoarkivet? Ingen värnplikt för homosexuella