Florida godkänner samkönade äktenskap

Samkönade par kan nu gifta sig med varandra i Florida efter ett beslut från den högsta domstolen i USA. Tusentals personer firade beslutet genom att skrida till verket och ta sig till altaret.

Rebekah Monson och hennes partner Andrea Vigil gifter sig efter nio år tillsammans.

Tidigare förbud gick ut
Ett tidigare förbud mot samkönade giftermål i Florida gick ut i samband med årsskiftet. En domare i Miami begärde då att förbudet skulle hävas istället för att förlängas vilket den högsta domstolen i USA godkände. Därmed blev det plötsligt lagligt för tusentals homosexuella att ingå äktenskap i Florida.

En av de stora motståndarna till beslutet att låta homosexuella gifta sig, republikanen Pam Bondi, har erkänt sig besegrad. I ett uttalande skriver hon: ”Domaren har dömt och vi önskar alla dessa par det bästa.”

36:e staten som godkänner
Motargumenten som Bodi och hennes anhängare har använt sig av är att samkönade äktenskap inte är en fundamental rättighet eftersom det inte har några djupa rötter i nationens kultur eller historia.

Högsta domstolen i USA höll dock inte med och Florida blev därmed den 36:e staten i USA som godkänner giftermål mellan samkönade partners.

Juan Talavera och hans partner Jeff Ronci gifter sig efter 15 år tillsammans.