Nominerad till Årets hetero – Vill hindra bögar från att skaffa barn

[ingress][/ingress]

På vilket sätt står Schyman och Fi på homosexuella mäns sida när det gäller möjligheten att bli pappor genom surrogatmoderskap? Såhär står det på partiets hemsida:

”Feministiskt initiativ har förståelse för den smärta som ofrivillig barnlöshet innebär. Denna längtan får dock inte inskränka mänskliga rättigheter. Feministiskt initiativ anser att varken kvinnors kroppar eller barn är handelsvaror.

Urban Johansson

1. Fi ska verka för att surrogatmoderskap inte skall vara tillåtet i Sverige.
2. Fi ska verka för att Sverige motverkar den globala industri som är surrogatmoderskap samt all form av handel med kvinnors kroppar och med barn.”

Rätta oss gärna om vi i Öppna Moderater har fel, men när man läser punkterna i ställningstagandet, och som vi har förstått det vill Fi inte bara stänga alla vägar till föräldraskap genom surrogatmoderskap för bög- och heteropar där kvinnan inte kan bära ett barn samt singelmän i vårt land. Dessutom vill man kriminalisera för de svenska par och individer som genomgår denna process i ett land där metoden är tillåten.

Vi kan ha fel eller missuppfattat punkt 2 och dess innebörd, men om detta är en linje som partiet driver så tycker vi att Gudrun Schyman är skyldig landets alla bögar en förklaring innan de röstar fram årets hetero. Punkt 2 är för övrigt intressant då den lika gärna kan tillämpas på både adoption och inseminering, som också är globala miljonindustrier, men där Fi är märkligt tysta.

Jenny Edberg och Marcus Sköld

Öppna Moderater är för adoption, inseminering och verkar för att surrogatmoderskap ska bli tillåtet i Sverige samt att det kan ske på både altruistisk och kommersiell grund. Med kommersiell grund menar vi att det är självklart att en kvinna som genomgår denna process ska ha betalt för utgifter kopplade till graviditeten och även någon form av ersättning för sin uppoffring. Precis på samma sätt som att exempelvis sperma- och äggdonatorer får betalt för sin insats.

Avslutningsvis tycker vi att det är djupt olustigt att Feministiskt initiativ, som profilerat sig stenhårt i Hbtq-frågor och som gärna viftar med regnbågsflaggor och rosa boor på landets alla Pridefestivaler, gör detta ställningstagande i frågan om surrogatmoderskap. Vi tycker därför inte att det är ett bra val att rösta på partiets talesperson i kategorin Årets hetero på Gaygalan.

Urban Johansson
Jenny Edberg
Marcus Sköld

Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund