Så ljuger du på Grindr

[ingress][/ingress]

Studien går under namnet: Utseendet, ett hinder för kärleken, och fokuserar på hur folk väljer att dölja information om sig själva på en dejtingapplikation för homosexuella män. Resultaten visar att en majoritet av användarna väljer att försköna sig själva i sina profiler och ljuger om specifika attribut för att väcka mer intresse.

Bild och verklighet stämmer inte
Grindr har valt att fokusera på användarnas profilbilder, men enligt studien är det sällan som profilbilderna visar en verklighetstrogen bild av användaren. Många i undersökningen hävdar att de inte tycker att profilbilden och verkligheten stämmer överens.

– Vanligtvis lever de inte upp till mina förväntningar, jag bygger upp en personlighet i huvudet som sedan inte stämmer, personen är inte så cool som jag trodde, säger en av personerna i undersökningen.

”Jag vill inte prata med en överkropp”
Enligt studien har en majoritet av Grindr-användarna en avslöjande profilbild. Detta sätter press på andra användare att också ha en mer avslöjande profilbild för att lyckas få uppmärksamhet. Dock är det endast hälften av användarna som tycker att en avslöjande profilbild är viktigt:

– Jag vill inte slösa tid med att prata med en överkropp eller ett landskap. Att prata med nakna överkroppar är läskigt, säger en av personerna i undersökningen.

Användare diskrimineras för sin kropp
En annan aspekt som studien tar upp är hur diskriminering förekommer på Grindr. Enligt studien är den vanligaste faktorn till diskriminering en normbrytande kroppstyp, det vill säga att man är väldigt smal eller väldigt tjock.

En tredjedel av användarna upplevde att de blivit diskriminerade, det kan handla om förlöjligande eller kränkande kommentarer. Detta medför att användare medvetet döljer information om sig själva för att på så vis ändå väcka intresse hos andra.

– Jag får åtminstone tre meddelanden per vecka där folk säger att jag är för tjock för att prata med, säger en av personerna i undersökningen.

De som löper minst risk att diskrimineras på Grindr är de som är unga, vältränade och attraktiva, detta fastslår undersökningen. Studien är baserad på 252 intervjuer där intervjupersonen har fått besvara 14 frågor.