S och MP om situationen kring homoadoptioner

Sedan 2003 har det varit lagligt med homoadoptioner i Sverige, trots det har inga utländska adoptioner till samkönade par genomförts. Veronica Palm, S, ser bekymrat på läget.

– Jag måste säga att jag blev förvånad över hur situationen ser ut. Det är uppenbarat att något inte fungerar som det ska. Det verkar ju som om homosexuella blir diskriminerade och det vore oansvarigt om man inte tittade på varför det ser ut som det gör. Lagstiftningen är glasklar inom detta område, men om den inte fungerar i verkligheten har vi ett problem. Adoptionsorganisationerna borde aktivt se till att alla som vill bli föräldrar även ska bli det och aktivt söka sig till länder som gör detta möjligt, säger Palm.

MP: Fler adoptionsorganisationer borde bildas
Även Miljöpartiet ser olyckligt på situationen kring homoadoptioner. Stefan Nilsson, MP, föreslår att fler adoptionsorganisationer borde bildads, på så vis skulle dessa organisationer kunna fokusera på homovänliga länder.

– Myndigheten för Internationella Adoptionsfrågor ska få i uppdrag att aktivt söka nya möjligheter för internationella adoptioner, på så vis hoppas vi att adoptioner till samkönade par ska bli mer än en teoretisk möjlighet, säger Nilsson.

Miljöpartiet ser dock problem med att pressa adoptionsorganisationerna till att arbeta med homovänligare länder. Enligt Nilsson skulle detta kunna få de internationella adoptionerna att minska.

– Det är svårt att dirigera vilka länder som adoptionsorganisationerna ska jobba med. Att ställa ett myndighetskrav kring detta skulle inte fungera, då finns det en risk att organisationerna skulle lägga av, och det vill vi ju inte, då minskar de internationella adoptionerna istället, säger Nilsson.

Homosexuella lika bra föräldrar som heterosexuella
I början av 2000-talet drev Socialdemokraterna frågan om homoadoptioner i hamn, enligt Palm var det viktigt att frågan inte blev populistisk, utan att den utreddes noga.

– Barn ska ha rätt till bra föräldrar så vi gjorde en utredning som kom fram till att det inte spelar någon roll för barnen vilken sexuell läggning som föräldrarna har. Även om jag tycker att det är alldeles solklart att homosexuella ska få adoptera barn så var det viktigt att frågan inte blev populistisk, och därför utredde vi om homosexuella var lika bra föräldrar som heterosexuella, och det var dem, säger Palm.

Har lagen från 2003 om homoadoptioner fått den påverkan som ni hoppades på?

– Nej den har inte fått den påverkan som vi hoppades på. Men den har dock fått en annan påverkan, och det är att stigmat med homosexuella föräldrar har mildrats i Sverige. När jag och mina barn hälsar på två mammor som har barn ihop så tycker inte mina barn alls att det är konstigt, när jag var barn så hade jag nog tyckt att det var konstigt, så det har varit ett steg på vägen, säger Palm.

S vill se förändring
Att Adoptionscentrum inte aktivt söker efter homovänligare internationella kontakter och inte prioriterar frågan om homoadoptioner ser Palm kritiskt på.

– Detta borde väl inte vara någon raketforskning, det finns ju massa barn som behöver föräldrar. Om man resonerar som Adoptionscentrum gör så betyder ju det att färre barn kan få föräldrar. Man borde aktivt verka för att alla som vill bli föräldrar även ska ha chans att bli det och söka sig till länder som gör detta möjligt, avslutar Palm.

Läs också: Inga homoadoptioner på över tio år – trots svensk lag