Med den ökade användningen av Facebook som kommunikationskanal istället för samlande hemsidor har möjligheten att få en bild av vad som händer på Internationella Kvinnodagen blivit allt mer komplicerat. Ett tips till nästa år är att de som fixar 8 mars-aktiviteter gör som RFSU med sina Barnvagnsmarscher! Och samlar ihop alla evenemangssidor till en gemensam listning!
Men idogt googlande på kända aktörers hemsidor och på Facebook ger såklart resultat!
Att 8 mars inte är en central del av den svenska hbtq-rörelsen märks när man söker på hemsidorna för RFSL och de partipolitiska hbtq-föreningarna. Här är uppmärksamheten för 8 mars i det närmaste obefintlig. Undantag är HBT Socialdemokraterna som länkar till partiets artikel om S-aktiviteter under dagen och RFSL Göteborg som listar en aktivitet.
Den centrala platsen för lesbiskt feministiska organisationer och grupper har tydligt minskat år efter år sedan 70- 80 och 90-talen. Det verkar resultera i att i alla fall synligheten inför demonstrationer och möten blivit svagare. Hur synliga lesbiska blir under i de olika manifestationerna söndagen i år återstår att se.
Ett skinande undantag är Göteborg, där den lesbiskt feministiska rörelsen har fortsatt starkt fäste. Här arrangerar Lesbisk Makt 2014 en frukost även i år där lesbisk kamp just på 90-talet uppmärksammas!
RFSL syns i Helsingborg där det också blir lesbisk frukost. Även i Malmö blir det just lesbisk frukost på Inkonst medan Falun Pride deltar i stadens 8 mars där det blir ett lesbiskt ölhäng på kvällen.
Frukost som samlingstid för lesbisk aktivitet har även nått Stockholm där det dock är under lördagen, dagen före kvinnodagen, som man för första gången samlas. Trygg plats är viktig del av frukostarna så sök på Facebook så hittar du hur du föranmäler ditt deltagande. Frukostar som garanterat kommer leda till att lesbisk synlighet kommer öka på kvinnodagarna framöver! Liksom i hbtq-samhället!
Transpolitiska diskussioner och fokus har tagit allt mer tydlig plats inom den feministiska rörelsen och på flera platser i landet runt märks det i år, bland annat i Stockholm och Visby.

Barnvagnsmarschen 2014

FALUN
Lesbiskt ölhäng ingår i aktiviteterna i Falun under Internationella Kvinnodagen på Dalarnas museum 13:00-17:00 och Restaurang Kopparhatten 17:00-20:00

GÖTEBORG
Lesbisk frukost på Frilagret, Heurlinsplats 1A, 10-13. Föranmälan krävs men kanske kan du kontakta dem via Facebook för eventuella restplatser.
Demonstration, samling vid Götaplatsen klockan 14.30
RFSL Göteborg går gemensamt till Haga bio och tittar på filmen Dyke Hard. Start med inledande samtal klockan 19.00.

HELSINGBORG
Vänsterpartiet har aktiviteter på Folkets hus, Södergatan 65, 15-19.30
Klockan 17 talar Lisa Olsson ordförande i RFSL Helsingborg
På Stadsbiblioteket genomförs en rad aktiviteter från 12.00. Men först Lesbisk frukost som startar 09 med Karolina Bång som hedersgäst.

KRAMFORS
Kvinnodagen firas på Bio Royal klockan 15-17.30

LUND
Demonstration med samling Stortorget klockan 12.00.

MALMÖ
Demonstration med samling på Gustav Adolfs Torg klockan 13.00
Efterhäng på Inkonst, Bergsgatan 29. Portarna öppnar 15.00.
Lesbisk frukost blir det 10-13 på Inkonst

NYKÖPING
Nyköpings Teater, Teaterparken 13.00-15.30

PITEÅ
RFSL eller andra hbtq-organisationer är inte alltid helt synliga under 8 mars, men i Piteå är det aktiviteter i RFSLs hus Polstjärnan, i arrangemang av Fi Piteå. Start 13.00.

STOCKHOLM
Demonstration, samling Södermalmstorg 16.00. Demonstrationen går till Medborgarplatsen där konferencierer är Tiffany och Bianca Kronlöf.
Innan samlas Fi på Mariatorget där Sissela Nordling Blanco talar.
BANG har arrangemang på Kulturhuset 12-16.
Inleds 12 med samtal om transkampen är feminismens framtid. I panelen bland annat Aleksa Lundberg och Lukas Romson, liksom RFSUs förbundsjurist Kerstin Burman.
Barnvagnsmarschen som uppmärksammar mödrahälsovård och tillgång till preventivmedel och säkra aborter samlas 11.30 på Norrmalmstorg. Utrikesminister Margot Wallström talar.

SUNDSVALL
Feministisk kulturdag på Unga Magasinet, Packhusgatan 4 klockan 12-16

UMEÅ
Klockan 12 samlas barnvagnsmarsch i Umeå på Rådhustorget där även statsminister Stefan Lövén deltar.
Alla barnvagnsmarscher landet runt hittar du här

VISBY
Feministiskt Initiativ har från 15.00 aktiviteter vid Folkets Bio. Bland annat en transpolitisk diskussion efter att filmen ”Någonting måste gå sönder” visats.