Örebro Pride har tagit sitt engagemang i hbtq-frågor ett steg vidare och följt bland annat RFSLs arbete med att utbilda föreningar, myndigheter och företag i hbtq-kompetens. Satsningen presenterades vid en presskonferens i fredags.
Emmie Särnstedt, som leder kursen har en masterexamen i genusvetenskap. Hon föreläser om genus, sexualitet och våld i nära relationer från ett intersektionellt och normkritiskt perspektiv.

Från Örebro Prides presskonferens

Emmie Särnstedt har tidigare varit projektledare i Kumla kommun med hbtq-frågor.
– Det är vårt samhälle som skapar ohälsa hos hbtq-personer, Sa Emmie Särnstedt vid presskonferensen. Diskriminering skapar den stress som är skadlig för hälsan.
Under presskonferensen fick några utav de som har varit med på kursen berätta lite om hur utbildningen har varit för dem.
En av deltagarna förklarade att ”Det är en del av vår vardag och det är jätteviktigt att vi tar ett stort ansvar”.
Bland de som bokat upp sig för utbildningen finns Örebro Hockey och fotbollslaget KIF Örebro.
Kursen som pågår i två heldagar går igenom diskrimineringslagar, forskning kring hbtq-ungdomars hälsa såväl lokalt i Örebro liksom i Sverige och tar upp begrepp och diskussioner kring heteronorm, queer och normkritik. Sex månader efter kursen görs en uppföljning där ”diplomering” sker. En diplomering som ger föreningar och företag möjlighet att använda en särskilt framtagen logotype och även synas i samband med Örebro Pride.
Själva festivalen hålls i år den 27-30 augusti.