Vid den europeiska samarbetsorganisationens för hbt-polisföreningar konferens i italienska Turin i april i år, spelades en video in där representanter för de olika föreningarna ger en hälsning inför IDAHOT-dagen. Bland den från Sveriges polismyndighet och Gaypolisföreningen, Mikael Ekman.
IDAHOT står för den internationella dagen mot homo-trans och bi-fobi. Dagen har uppmärksammats sedan 2004 och är idag en etablerad dag där såväl dignitärer inom FN-systemet som president Barack Obama uttalar sig till stöd för kampen mot hbt-fobi.
I Stockholm uppmärksammas IDAHOT av kulturföreningen Tupilak som på söndagskvällen har ett kulturevenemang på The Secret Garden.

Erik Toro med Kim Kärnfalk. På söndagskvällen medverkar Erik i Regnbågsmässan

På Regnbågsmässan, som ikväll har sin säsongsavslutning innan sommaruppehållet, kommer dagen självklar bli ett tema. På plats finns artisterna Erik Toro, Jill Svensson och Isabell Westerlund liksom självklart mässans präst Malin Strindberg.
I Halmstad uppmärksammas dagen först på måndag kväll då RFSU visar den brittiska filmen PRIDE på stadsbiblioteket. Filmen visas även i Göteborg på Kulturcentrum Tynnered, fast då på söndagskvällen med start 17.00 i ett arrangemang av Unga feminister och i Stockholm visas den av RFSL Ungdom Öst, på RFSL Huset i ett arrangemang som pågår mellan 18-21.