Med 58% av rösterna valdes idag Mikael Mogren till ny biskop i Västerås stift. Den 6 september installeras han vid en ceremoni i Uppsala domkyrka tillsammans med biskopen i Strängnäs.
– Jag vill finnas med i debatten som gäller aktuella samhällsfrågor som EU-migranter, människovärde, religionsdialog, migration, miljöproblem. Flyktingsituationen i Mellanöstern och Afrika förändrar Sverige just nu. Det märks särskilt på mindre orter med stor flyktingmottagning, kommenterar idag Mogren valet på Svenska Kyrkans hemsida.

Mikael Mogren, th, i debatt med Nationaldemokraterna i Almedalen 2010

Debatter kring migration och flyktingar har han tagit flera gånger i Almedalen med det nationalistiska partiet Nationaldemokraterna. 2008 var han med om att bygga en ”mänsklig mur” vid partiets torgmöte och 2010 uppmärksammades han när han debatterade mot partiets företrädare.

Mikael Mogren, 45, kom ut öppet som homosexuell i samband med boken ”Livets Helighet” (2013) och har i hbt-sammanhang bland annat synts i samband med diskussioner kring Elisabeth Ohlson-Wallins utställning Ecce Homo.
Förra året tog han initiativet till att upprätta en minnessten över homopionjären Eric Thorsell.
Mikael Mogren blir den första öppet homosexuella man som blir biskop i Svenska Kyrkan. Sedan tidigare är Eva Brunne biskop i Stockholm. Brunne har sedan lång tid varit engagerad i främst den kristna hbt-rörelsen.