Moderater vill hissa regnbågsflaggan på Järvafältet

Under de senaste dagarna har det diskuterats friskt angående en planerad Pride-marsch mellan Tensta och Husby utanför centrala Stockholm. Diskussionen kretsar kring det som kallas Järva Pride, en hbtq-parad som sverigedemokraten Jan Sjunnesson ligger bakom.

Initiativet har väckt starka reaktioner och nu i veckan tog både RFSL och Stockholm Pride avstånd från Järva Pride. På sin Facebook-sida skriver RFSL följande:

Under Stockholm Pride manifesterar vi tillsammans för alla människors lika värde och mot hbtq-hat, rasism och sexism. Vi gör det aldrig med aktörer som inte respekterar allas okränkbara värde. Därför tar vi avstånd från arrangemanget som kallas ”Pride Järva” som startats av Jan Sjunnesson, före detta chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden, samt skribent på den rasistiska sajten Avpixlat.

Dessutom planeras ett anti-rasistiskt Pridehäng på Järvafältet som motreaktion på Järva Pride där flera hundra personer i nuläget planerar att närvara.

Enligt Sjunnesson har inga Pride-parader av denna typ ägt rum ute i Stockholms förorter, därför vill de marschera i Tensta, Rinkeby, Hjulsta och Kista för att Pride ska nå även dit.

På sociala medier har diskussionen om Järva Pride rasat, kritiker menar på att Sverigedemokraterna enbart försöker använda hbtq-personers kamp som ett slagträ mot exempelvis muslimer, samt att Sjunnesson inte alls är intresserad av hbtq-personers kamp utan endast vill provocera fram reaktioner från boende runt Järvafältet.

Nu vill dock högst uppsatta Moderater i Rinkeby/Kista-området hissa regnbågsflaggan på Järvafältet. Vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Ole Jörgen Persson och vice ordföranden i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, Benjamin Dousa har nu begärt att regnbågsflaggan ska hissas på Järvafältet under Prideveckan.

– För mig som moderat, homosexuell och boende i Tensta är Pride en viktig vecka. Jag vill att hbtq-personer på Järvafältet ska känna att man ska kunna leva sitt liv öppet och utan fruktan, då vore det en viktig markering ifall stadsdelarna lät hissa regnbågsflaggor under Prideveckan, skriver Ole Jörgen Persson (M) i ett pressmeddelande under tisdagen.

De båda moderaterna tar avstånd från Sjunnessons planerade parad, men anser samtidigt att det i grunden är bra att hbtq-personers situation i områden som Tensta, Husby och Rinkeby sätts på agendan och diskuteras. Enligt dem döljer många hbtq-personer i Järva sin läggning på grund av rädsla för reaktionerna från omgivningen.