Anna Kinberg Batra säger ja till surrogatmoderskap

Hur känner du inför surrogatmoderskap? Just nu pågår en statlig utredning kring huruvida surrogatmoderskap ska möjliggöras i Sverige, flera partier har därför inte tagit ställning i frågan förrän utredningen är genomförd.

Men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra satte under Prideveckan ner foten och var tydlig med sin hållning i frågan.

– Min grundsyn är att familjer måste kunna vara trygga oavsett hur de har kommit till. Man måste erkänna att det finns och då tycker jag inte att man ska hindra det utan att det ska ske under ordnade former, förklarade hon under intervjun med RFSL.

Kinberg Batras företrädare Fredrik Reinfeldt var mindre positiv till surrogatmoderskap i Sverige, på detta svarar Kinberg Batra följande:

– Jag har varit gravid, det har inte han.

Folkpartiet och Centerpartiet har tagit ställning för surrogatmoderskap i Sverige. Miljöpartiet och Socialdemokraterna inväntar resultaten av den statliga utredningen, resterande partier säger nej till surrogatmoderskap.

Kinberg Batra meddelade även att hon är öppen för att lyfta på informationsplikten bland hiv-smittade personer. Hon anser även att transpersoner ska inkluderas i hetslagsstiftningen och att åldersgränsen för att juridiskt kunna byta kön borde sänkas.