För tredje året i rad delade Vänsterpartiet ut ”Jörn Svensson-priset”. Ett pris som går till personer och verksamheter som arbetar med hbtq-frågor.
Årets pris delades ut av partiledaren Jonas Sjöstedt i samband med Vänsterdagarna som pågår i Malmö under helgen.
Mottagare blev RFSLs verksamhet för nyanlända hbtq-personer. En verksamhet som idag bedrivs på 12 olika platser i landet och samlar flyktingar och andra nyanlända hbtq-personer.
På plats vid dagarna fanns medlemmar i Malmö-föreningen och samordnaren Jasminé Mehho.
Mehho passade på att tacka Stig-Åke Petersson som arbetat med flyktingfrågor sedan 70-talet liksom RFSLs förbundsordförande Ulrika Westerlund, på plats under Vänsterdagarna för att delta i en familjepolitisk debatt.
– Det känns otroligt hedrande och peppande, sa Mehho i sitt tack och berättade att de pengar verksamheten får som del av priset kommer att gå till transport, boende och mat för asylsökande hbtq-personer.
Mehho framförde även föreningens krav på förändringar i den europeiska flyktingpolitiken.
– Vi vill se ett avskaffande av Dublin-förordningen, att det skapas säkra och lagliga flyktvägar och vi vill att det startar flyktingboenden för hbtq-personer.
Mehho framförde även kritik mot de LMA-kort som flyktingar får och som bland annat skapar problem när man skall kunna komma in på gayklubbar.
Prisets namn kommer från tidigare riksdagsledamoten Jörn Svensson som var en av de tidiga förkämparna för hbtq-personers rättigheter.
– Han personifierade den social radikalismen som är en god tradition med förändring, demokrati och rättvisa, förklarade Sjöstedt.
Newcomers är den tredje pristagaren. Förra året tog Malmös öppet lesbiska kommunalråd Hanna Tomé (v) emot priset och det första Jörn Svensson-priset delades ut till juristen Kerstin Burman som via juridiken hårt drivit transpersoners rättigheter.

Jonas Sjöstedt delar ut Jörn Svensson-priset till RFSLs Newcomers


Mer om Newcomers hittar du på sajten Jag Är Fri