– Frisörerna Philip och Francisco utmanar frisörer att samla sig för flyktingar

Varför gör ni detta?
– Vi vill skapa en medvetenhet kring flyktingkatastrofen och få folk att agera. Det är en av vår tids största tragedier och det är nog lätt att matas av media med bilder och nyheter och till slut ”stänga av” och aktivt välja att inte göra någonting alls: ”Jag kan inte hjälpa alla och inte skänka pengar till alla, därför gör jag ingenting.”
Det här är inte flyktingar. Det är mammor och pappor, barn och systrar, någons kärlek eller någons kompis. Kanske genom att rikta sig specifikt till vår yrkeskategori och få dom att känna en samhörighet, och att vi gör det här tillsammans, så kan vi göra skillnad.

Vilka är ni?
– Vi heter Fransisco Ballesteros och Philip Fohlin och jobbar på salongen W. Lounge på Rådmansgatan i Stockholm.

Hur mycket av det ni får in den 17 oktober gå till UNHCR?
– Vi som salong kommer skänka alla pengar vi jobbar in oavkortat till UNHCR den dagen. Alla salonger som vill delta väljer självklart själva hur många timmar de vill jobba och mycket de vill skänka. Dessvärre vill Skatteverket ha sin del av kakan och injobbade pengar måste skattas på ändå, oavsett om man skänker det direkt till en hjälporganisation. Däremot behöver skänkta pengar från privatpersoner såklart inte skattas på.

Hur har ert initiativ bemötts?
– Oerhört positivt. Det finns så mycket kärlek ute i landet. Det gäller bara att den får lysa starkast och ta plats. Folk vill göra nånting, de vet bara inte hur. Genom detta initiativ hoppas vi såklart nå frisörer, som är oerhört bra förespråkare eftersom vi träffar så mycket människor. Som i sin tur förhoppningsvis uppmanar sina frisörer att delta den 17:e oktober. Eftersom flyktingfrågan kommer vara ständigt pågående hoppas vi att det här blir en återkommande dag, precis som AIDS- och Rosa Bandet-dagen.

Vem skulle ni helst vilja se som kund detta datum?
– Alla kunder. Oavsett ålder och kön, läggning och preferens, blå eller rosa.

Facebook-sidan för Frisörer för flyktingar