Efter att RFSL nominerat den ugandiska hbtq-kämpen Kasha Jacqueline Nabagesera till det ”alternativa Nobelpriset”, Right Livelihood Award, kom idag beskedet att priskommittén valt henne som en av fyra pristagare.
– Jag är hedrad, det här är en seger för hbtq-rörelsen, inte bara i Uganda utan i hela världen, säger Kasha Jacqueline Nabagesera via ett pressmeddelande från RFSL.
– Hbtq-rättigheter är mänskliga rättigheter och Right Livelihood-priset understryker vikten av att inkludera sexuella rättigheter i det övergripande ramverket för mänskliga rättigheter. Låt oss fortsätta kämpa mot orättvisor!
Även från RFSL känner man idag en stor glädje över priset.
– Vi är stolta och tacksamma över att förknippas med Kashas arbete och över att ha stöttat delar av det sedan åtta år tillbaka. Vi har jobbat nära varandra under svåra omständigheter många gånger och det här priset blir såklart en belöning och en bekräftelse på att det arbetet burit frukt, säger RFSL:s kommunikatör Mathilda Piehl.
I motiveringen från Right Livelihood Award skrivs att hon får priset för ”för hennes mod och uthållighet, trots våld och grov förnedring, i arbetet för hbtq-personers rätt att leva utan fördomar och förföljelse.”
Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood Award Stiftelsen, säger i en kommentar att ”Årets Right Livelihood-pristagare arbetar för att skydda våra grundläggande rättigheter – vare sig det handlar om rättigheter för ursprungsbefolkningar, hbtq-personer eller alla människors rätt att leva i en värld utan fruktan för krigets fasor och klimatkaos.”
Kasha har tidigare tagit emot hedersutmärkelser för sitt arbete. Bland annat Martin Ennals Award for Human Rights Defenders 2011, Nuremberg International Human Rights Award i 2013 och hon var samma år en av mottagarna av QX Hederspris vid GayGalan som gick till hbtq-kämparna i Uganda.
Förutom Kasha Jacqueline Nabagesera mottar Tony de Brum och befolkningen på Marshallöarna, Sheila Watt-Cloutier från Kanada och Gino Strada från rörelsen EMERGENCY i Italien priset.

Se Kasha Jacqueline Nabagesera hälsning till QX GayGala i samband med mottagandet av QX Hederspris 2013