Han lät sig intervjuas av italiensk och polsk media och talade om att den kärlek han känner till sin partner Eduardo är ett uttryck för Guds vilja.
Charamsa har arbetat i Vatikanen hos Troskongregationen och Internationella teologiska kommissionen. I samband med att han kom ut som öppet homosexuella avsattes han från dessa och andra poster inom Vatikanen.
– Att göra detta uttalande inför öppningen av en Synod är mycket allvarligt och oansvarigt då dess syfte är att genom media utsätta synodens medlemmar för påtryckningar, kommenterar Vatikanens talesperson Federico Lombardi i en mediakommentar.
Charamsa kvarstår som präst ännu så länge, men även denna roll kommer att tas upp inom kyrkan.
En tidigare aktiv teolog inom Vatikanen, David Berger, som efter att han hoppat av blivit en ledande kritiker av kyrkans syn i bland annat hbt-frågor, kommenterade på sin Facebooksida Charamsas öppenhet med att det är ett uttryck för mod.
”Jag känner Krysztof redan från min tid i Vatikanen. Vi har mycket gemensamt: båda är konservativa teologer och båda stränga Thomister. Jag tror att båda dessa har gett oss den ryggrad som man behöver för en sådan här outing”.

Krysztof Charamsa med partnern Eduardo